- hirdetés -

Különleges világbajnokság, néhány vitatható ítélettel.

György Sándort és Farkas Csabát, az egykori NB-s játékvezetőket kérdeztük meg: milyennek ítélik meg a most véget ért katari labdarúgó világbajnokságot játékvezetői szemmel.

György Sándor a VAR felett tör pálcát

-Sajnos a mérkőzések kezdési időpontja miatt nem tudtam megnézni sok mérkőzést. Szerintem sok újat nem hozott a vb játékvezetői szempontból, mert itt is látható volt, hogy akik folyamatosan top bajnokságokban vagy az elit tornákon vezetnek, azok viszonylag jól teljesítettek, akik pedig nincsenek hozzászokva az ilyen színvonalhoz, azok kevésbé jól. Ami negatívum volt véleményem szerint, hogy a VAR nem váltotta meg a világot továbbra sem. Amiért létrehozták, úgy még most sem működik. A jó játékvezetők e nélkül is meghozták a jó döntéseket, a gyengébbeket – akik a VAR döntésében bíztak – nem mindig segítette-véli György Sándor.

Az egykori játékvezető hozzátette, hogy az idei világverseny volt az első példa arra, hogy 8-10 percet  túlórázzanak a felek félidőnként. Ez a nemzetközi trend nyilván az időhúzást próbálja szabályozni.

Farkas Csaba (balról), György Balázs, György Sándor Fotó: archív

Farkas Csaba a VAR mellett érvel

-A játékvezetés az előző vb-hez képest talán a VAR miatt is jobb volt. Mérkőzést befolyásoló hiba nem történt. Kevesebb volt a könyöklés, durva szabálytalanság, úgy gondolom ez is az új technikának köszönhető! Kezezések megítélése kezd egységes lenni. A büntetőterületen belül elkövetett szabálytalanságok megítélése – a VAR segítségével – sikeres volt egy két eset kivételével. Az extra hosszabbítás a jövőre nézve biztató, látható volt, hogy  nem fekszenek a földön sokáig a játékosok, a cserék elvégzése gyorsabb lett-fejtette ki véleményét a játékvezetői ellenőrként tevékenykedő Farkas Csaba.

Kiemelt kép: Getty Images

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.