- hirdetés -

Lehet-e tanulni a góllövést? E kérdésre kerestünk választ. Két orosházi színekben futballozó labdarúgó árulta el a titkot.

Eusébio, Gerd Müller, Paolo Rossi, Thierry Henry, Lionel Messi neve ugye jól cseng a futballrajongók táborában. Hogy mi a közös bennük, talán nem kell ecsetelni. Igen, számtalanul rúgták (rúgják) a gólokat. Magyar viszonylatban sincs szégyenkezni valónk: Dunai Antal (Újpesti Dózsa) ezüst- és bronzcipős, Váradi Béla (Vasas), Fazekas László (Újpesti Dózsa), Fekete László (Újpesti Dózsa) és Nyilasi Tibor (Ferencváros) ezüstcipőt szerzett Európa legjobb góllövői között.

Vajon lehet-e tanulni a góllövés tudományát? Erre kerestük a választ. Két olyan orosházi labdarúgót kérdeztünk meg, akik saját klubjukban vezetik a góllövőlistát az őszi szezon után. Endrefalvi Erik, az OMTK-ULE csatára 15 mérkőzésen 11 gólt szerzett, míg Halász Zsombor, az OMTK-Rákóczi játékosa 8 gólnál tart a bajnokságban.

Mi a góllövés titka, lehet-e tanulni?

Endrefalvi Erik: Véleményem szerint a góllövést nem lehet tanulni, nincs titka. Ez vagy benne van egy játékosban vagy nincs. Akiben nincs, az hátul játszik.

Halász Zsombor: Nem nevezném titoknak. A csapattársakon, a jó helyezkedésen és a szerencsén múlik. Jókor kell jó helyen lenni! Persze hogy lehet tanulni. Nagyon sok időt és energiát kell hozzá beleölni, hogy ami edzésen sikerült, az meccsen is összejöjjön, legyen az egy figura vagy éppen egy ziccer.

Endrefalvi Erik (kékben) tizenegy találatnál tart (fotó: Bohus Krisztián)

Melyik gólodra emlékszel legszívesebben az idei bajnokságban, hogyan szerezted?

Endrefalvi Erik: Mivel csak fél éve vagyok a csapatnál, ezért csak 11 gólnál tartok. Ha nem is a legszebbnek, de a legfontosabbnak a Jamina és a Végegyháza elleni góljaimat tartom, mert nagyon fontos három pontokat értek.

Halász Zsombor: Ebben a szezonban a legkedvesebb gólomat szabadrúgásból szereztem. Ennek gyakorlására személy szerint igen nagy hangsúlyt fektetek az edzéseken. Dévaványának sikerült betalálnom egy jól eltalált szabadrúgásból, amivel végül megszereztük a nagyon értékes három pontot.

A gólszerzők közül kik a példaképeid hazánkban és a nagyvilágban?

Endrefalvi Erik: A magyar játékosok közül Szabics Imre stuttgarti korszakát említeném. Lisztes Krisztián brémai évei alatt nőttem fel, ezután nagy generációváltás következett. A maiak közül Szoboszlai Dominik nagyon tehetséges gyerek, szurkolok neki. A külföldiek közül van egy „best of”, de azt nem kell magyarázni szerintem senkinek, mert egyértelmű, Alessandro Del Piero! De sosem hagynám szó nélkül Grossót, aki a németek ellen kitekerte a hosszú sarkot. Nagy kedvencem volt még a Newcastleből Papiss Cisse és Demba Ba csatárpárosa. Cassano, Vincenzo Laquinta, Mario Balotelli, Anelka, Niclas Bendtner, Hakan Şükür, Aristide Bancé és persze a király, csupa nagybetűvel Ronaldo Luis Nazário de Lima.

Halász Zsombor: Külföldön egyértelműen Lewandowski, hiszen ő egy nagyon technikás és erős, gyors csatár, aki minden védő helyzetét meg tudja nehezíteni. Itthon pedig Ádám Martin volt, de így, hogy eligazolt külföldre, nem nagyon tudja pótolni őt senki sem idehaza.

Halász Zsombor (fehérben) nyolc gólt jegyez (fotó: Bohus Krisztián)

Melyik gól tetszett a legjobban a katari vb-n?

Endrefalvi Erik: A vb legszebb gólját szerintem sokan nem látták egy hétköznapi csendes délutánon. A Kamerun-Szerbia mérkőzés 63. percében Aboubakar szerezte, érdemes megnézni!

Halász Zsombor: Nekem nagyon nagy favoritom volt az argentín válogatott, ezért is tőlük mondanám a döntőben lőtt második góljukat, ami egy nagyon szép letámadással indult és labdaszerzés után úgy játszották ki a francia védelmet, ahogy az a „Nagy könyvben” meg van írva.

S hogy a két orosházi fiú folytatja-e a gólgyártást, azt tavasszal meglátjuk. Az OMTK-ULE március 4-én Nagyszénáson, az OMTK-Rákóczi március 5-én Csabacsűdön lép pályára.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.