- hirdetés -

Már csak néhányat kell aludni karácsonyig. A családfők ilyen tájt sorra járják a fenyőt árusító helyeket, hogy a családnak idén is szép karácsonyfája legyen. Mi a divat, melyiket szeretik az orosháziak? Műfenyő, vagy igazi? Melyik mennyiért? Ezeknek néztünk utána.

Három helyen – a teljesség igénye nélkül – érdeklődtünk. Az árusok leszoktak a fenyőfák méricskéléséről, centizgetéséről. Szinte mindenütt darabra adják a fákat.

Általános tapasztalat, hogy a vágott fenyőből mindegyik fajtát keresik a vásárlók, de egyre inkább előre tör a nordmann. Ebből fenyőből évről évre több fogy. A nagyobb lerakatokban, mint például a Móricz Zsigmond utcai, az importból származó és viszonylag drágább nordmann fenyő a sláger. Ezt követi az olcsóbb lucfenyő és az árban a kettő közt elhelyezkedő ezüstfenyő. Itt 4500 forinttól indulnak az árak és egészen 20000 forintig mennek fel. Az előbbi a lucfenyő, az utóbbi a nagy méretű 3-4 méteres nordmann ára.

A Penny áruház parkolójában kizárólag nordmann fenyőt árulnak. Meghatározták a méret kategóriákat és ezeken belül darabárasok a fák. A legkisebbek – 80 centitől egyméteresig – 6000 Ft-ba kerülnek darabonként. 1,5 és 1,7 méter között 11000 Ft, 1,7-2 méterig 13000 Ft, 2métertől 2,5-ig 18000 és a legnagyobbak, 2,5-3 méteresig pedig 28000 Ft a darabonkénti ár. Megtudtuk, hogy eddig is szépen fogyott, de az igazi vásárlási nagyüzem december 15. után szokott beindulni.

Van luc, ezüst, nordmann, van töves és vágott. Lehet válogatni (Fotó: Horváth Bence)

A piacon a lucot vásárolják leginkább. Mint az egyik vásárló elmondta, a karácsonyhoz számára hozzá tartozik a kellemes fenyőillat, ami csak a lucnak van igazán. Az pedig hogy idővel hullatja a levelét, nem számít, arra való a porszívó. Az egyik árustól megtudhattuk, egyelőre nem sok a vásárló, jobbára csak nézelődők vannak, pedig aki hamarabb vesz, többől választhat. Sokan csak az ünnep előtti napokban vásárolnak. A piacon is darabáron vásárolhatunk fenyőt. A kisebb lucokat megkaphatjuk 3000 forintért, a nagyobbakért és a más fajtákért persze mélyebbre kell a zsebünkbe nyúlni.

Nem baj, ha hullatja a tűit, a luccfenyő ma is népszerű (Fotó: Horváth Bence)

Sokakban felmerül a kérdés, hogy a környezetünk védelme szempontjából jobb-e, ha műfenyőt veszünk, vagy maradjunk az élőnél? Mindkét tábor hívei komoly érveket tudnak sorakoztatni saját választásuk mellett. A tapasztalatok szerint az utóbbi években megnőtt azok száma, akik a többször felhasználható műfenyőre szavaznak. Azt mondják nem kell minden évben kivágni egy fát azért a néhány hetes “szereplésért”. Egyszer megveszik és hat-nyolc évig az használható. Nem hullajtja a levelét és vízkeresztkor nem kell kidobni sem. Ez igaz, de igazak a másik tábor érvei is, miszerint egy műfenyő előállításából, szállításából származó ökológiai lábnyom hozzávetőlegesen 40 kg szén-dioxid. A műfenyők nagy része jelentős környezetterheléssel készül, főként Kínában. A PVC alapanyagot ólommal kell stabilizálni, amely később, a termék öregedésével, apró por formájában szabadulhat fel az otthonokban. Ezzel szemben az élő fenyőt már nem az erdőből vágják ki, hanem ugyanúgy termesztik, mint például a gabonát. A fenyő – ültetéstől a kivágásig tartó tíz évben – egy hektáron mintegy 105 tonna oxigént termel. Tehát azt mondhatjuk, az élő fenyő a környezettudatosabb választás.

Ezek után ki-ki döntsön belátása szerint. Reméljük tudtunk segíteni valamelyest a választásban. Minden esetre akár mű, akár élő, akár vágott, akár töves fenyő mellett ünneplünk, legyen békés és szeretetteljes karácsonyunk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.