- hirdetés -

Erdős Norbert országgyűlési képviselő december 9-én adta át Mezőkovácsházán az uniós forrásból kialakított inkubátorházat, amelyben máris megnyitották az MKH Foglalkoztató Kft. fióktelepét, amit a helyiek csak gyufagyárként emlegetnek. A cég a gyufagyártás egyes fázisait végzi el a Szegedi Gyufagyár megbízásából, ezzel 32 új munkahelyet teremtve a szomszédos járásszékhelyen. 

A megszólalók azt igazolták, hogy jól felépített folyamat, kiváló együttműködés és sokak munkája kellett ahhoz, hogy a fejlesztések sorozata elvezessen a hátrányos helyzetű térségben egy ilyen nagyléptékű munkahelyteremtéshez. Erdős Norbert elmondása szerint 30 éve nem volt ekkora ipari beruházás Mezőkovácsházán, amelynek eredményeként most új munkahelyek létesültek. 

A folyamatot a település polgármestere, Csepreghy Elemér mutatta be, mint mondta az ipartelepítés az 1970-es évekre nyúlik vissza a városban. Akkor hozták létre az egykori Mezőgép telepét, amelyet az önkormányzat 2016-ban megvásárolt: 6 hektár területet, rajta 7 ezer négyzetméter épülettel. Az első lépésben, 2020 áprilisában 450 millió forintos támogatásból iparterület-fejlesztést valósítottak meg itt a szükséges közművek kiépítésével. Majd a telep szomszédságában megépült egy 2184 megawatt teljesítményű napelempark. Az utolsó fejlesztési lépcső 2021 augusztusában kezdődött, az egyik kiválasztott épület átalakítása, modernizálása, az inkubátorház kialakítása, 100 millió forintos támogatásból. Az iparterületet jelenleg 6 cég használja logisztikai és raktározási feladatokra, míg az inkubátorház az MKH Foglalkoztató Kft. telephelye. Ahol a gyufagyártás előkészítési, csomagolási és a végfelhasználóknak történő bemutatási feladataira 32 alkalmazottat foglalkoztat a cég, közülük 30 hátrányos helyzetű álláskeresőt. 

A térség országgyűlési képviselője szerint éppen ez a cél volt az, amiért ő maga, a kormányhivatal, a járási hivatal és osztályai, valamint az önkormányzat minden segítséget megadott a vállalkozásnak a tervei megvalósításához, a beruházás létrejöttéhez. – Nagyon fontos nekünk, hogy Dél-Békésben munkahelyeket tudjunk teremteni, ezért is adtunk meg minden segítséget a beruházónak és a vállalkozónak, hogy mielőbb létrejöjjön a 245 és 215 négyzetméteres ipari létesítmény. Ismét bebizonyítottuk, ha közös a cél, minden akadály elhárítható – fogalmazott Erdős Norbert az ünnepélyes átadáson. A képviselő emlékeztetett rá, hogy a gyufagyártás egyébként is magyar szabadalom, Irinyi János nevéhez fűződik és az 1830-as évekig nyúlik vissza. A történelem során voltak már szebb idők is ebben az iparágban, míg nem a II. világháború után csupán egy gyufagyár maradt az országban, ami most új lehetőséget adott Mezőkovácsházán is. 

A cég képviseletében Hegyes István igazgató-tulajdonos mondott köszönetet a közreműködőknek. Mint mondta, nagy előnyük a piacon, hogy 350 nm raktárkapacitással és a saját gépjárműparkkal rendelkeznek. Miután berendezkedtek és elindult a termelés már a következő célokat is megfogalmazták. – A csomagolási profilunkat szeretnénk bővíteni és új partnereket kutatunk fel a jövőben, de a legfontosabb, hogy 2023 első negyedéve után csökkent munkaképességű emberek foglalkoztatásával bővítjük tovább munkavállalóink körét – fogalmazott az igazgató megerősítve a polgármesternek tett ígéretét. 

Pántya Imre főosztályvezető, aki a Békés Megyei Kormányhivatalt képviselte az ünnepélyes átadón, úgy jellemezte a beruházást, hogy az nem csak Mezőkovácsháza, de a térség számára is új lehetőségeket hordoz magában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.