- hirdetés -

A Központi Statisztikai Hivatal megkezdte a 2022-es népszámlálási adatok feldolgozását, miután november 28-án befejeződött az adatgyűjtés. A szakemberek jövő tavaszra ígérik az első adatokat, míg a részletes információkra őszig kell majd várni. 

A tervek szerint az idei volt az utolsó „hagyományos” népszámlálás, amikor lakossági lekérdezéssel gyűjtötték be a szükséges adatokat, a jövőben kizárólagosan állami adatbázisokból készül majd az összesítés. Ez a népszámlálás október 1-jén kezdődött és csaknem 2 hónapon át tartott. Ez idő alatt összesen 4,6 millió lakáskérdőívet és 9,2 millió személyi kérdőívet sikerült begyűjteni. Az utolsó szakaszban, a pótösszeírás 8 napjában országosan 60 ezren válaszoltak a kérdésekre. Előtte hetekig számlálóbiztosok csöngettek be az otthonokba. A legaktívabb adatgyűjtés viszont az első két és félhetes időszakban valósult meg, amikor a részvételre kötelezettek maguk tölthették ki a kérdőíveket az online felületen. Ekkor 3,2 millió címről 7 millió személyi kérdőív került a rendszerbe. 

A 96 százalékos részvételi aránnyal megvalósult népszámlálást az azt koordináló KSH sikeresnek ítéli. A szakértők szerint mindig számolni kell azzal, hogy az adatgyűjtésben nem vesz részt mindenki. A hiányzó adatokat állami adatbázisokból pótolja a szervezet, aminek azért is van jelentősége, mert a jövőben csak ezeket a csatornákat használnák, amikor országos vagy térségi, települési, esetleg még kisebb lakóegység gazdasági és társadalmi jellemzőit szeretnék meghatározni a különböző fejlesztési tervek döntéselőkészítéséhez. Hiszen az az egyik legfontosabb célja az adatgyűjtésnek, hogy a területi jellemzők alapján a valóban szükséges és indokolt fejlesztések valósulhassanak meg országszerte.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.