- hirdetés -

A végéhez közeledik az idei népszámlálás második fázisa, vagyis az a szakasz, amikor a számlálóbiztosok segítségével lehet kitölteni a kérdőíveket. Tehát aki még nem kerített rá sort, de szeretné az otthona kényelmében elvégezni ezt a kötelező feladatot, már csak szombat-vasárnapra egyeztethet időpontot a számlálóbiztossal az értesítőn általa megadott telefonszámon. 

Az október 1-jén kezdődött népszámlálás első szakaszában mindenkinek megvolt a lehetősége arra, hogy a Központi Statisztikai Hivatal által biztosított online felületen kitöltse az idei összeírás kérdőívét mind a lakóingatlanra, mind a benne élőkre vonatkozóan. A nagy érdeklődésre való tekintettel az erre szánt időtartamot meghosszabbították a szervezők, így a számlálóbiztosok az előzetes tervekkel ellentétben „csak” október 20-án csöngettek be az első címekre. Hamarosan az ő mandátumuk is lejár, ilyen módon utoljára november 20-án van lehetőség megválaszolni a statisztikai adatgyűjtés kérdéseit. 

A feladat kötelező. A népszámlálásról szóló 2018. évi CI. törvény szerint a 2022. október 1-jén 0 órakor érvényben lévő személyi adatokat kell figyelembe venni. Ezek szerint az előtte született, akár pár napos csecsemőtől a legidősebbekig minden magyar állampolgárnak ki kell töltenie a kérdőívet. A hazánkban legalább 3 hónapja tartózkodó külföldi állampolgárokra szintén vonatkozik a kötelezettség. 

Jövő hétfőn megkezdődik a népszámlálás utolsó szakasza, az ún. pótösszeírás. November 21. és 28. között a települések jegyzője által biztosított időpontokban és helyszíneken lehet kitölteni a kérdőívet azoknak, akik az elmúlt másfél hónapban valamilyen okból ezt még nem tudták megtenni. Aki a törvényi kötelezettségének még így sem tesz eleget, bírsággal sújtható. 

Orosházán a Polgármesteri Hivatalban, illetve a művelődési központban lesz pótösszeírás az alábbiak szerint:
– az Orosházi Polgármesteri Hivatalban november 21–24. (hétfő-csütörtök) között és 28-án (hétfőn) 8–12 óra, valamint 12:30–16 óra között;
– a Petőfi Művelődési Központ 1. emeleti klubszobájában november 25-én (pénteken) 8–12 óra között, majd november 26-27-én (szombat-vasárnap) 9–11 óra, valamint 14–16 óra között.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.