- hirdetés -

A lakcímek egyeztetését követően megkezdődött a számlálóbiztosok általi adatfelvétel az idei népszámlálás folyamatában. A számlálóbiztosok érkezésére november 20-ig lehet számítani. Ha valakit nem találnak otthon, értesítőt hagynak az elérhetőségükkel, hiszen a népszámlálásban való részvétel törvényi kötelezettség a magyar állampolgárok és a legalább 3 hónapja az országban tartózkodó külföldiekszámára is.

A számlálóbiztosnak minden esetben igazolnia kell magát. Ezt a KSH által kiadott plasztikkártyával tudják megtenni, amely a nevük mellett egy egyedi azonosítószámot tartalmaz. A válaszadó továbbá kérheti, hogy fényképes igazolvánnyal támassza alá a kérdező a személyazonosságát. Amennyiben így is bizonytalan a lakásban tartózkodó a számlálóbiztos hitelességét illetően, akkor az adatok bediktálásával egy ingyenesen hívható számon – +36-80-080-143 – kérhet tájékoztatást a számlálóbiztos kiléte felől.

Dr. Rövid Irén, a KSH szóvivőjének tájékoztatása szerint, ha a számlálóbiztos az első felkeresés alkalmával nem talál otthon senkit az adott ingatlanban, akkor a neve és elérhetőségei feltüntetésével hagy egy értesítőt, hogy az ott élők nekik alkalmas időpontot egyeztethessenek a kérdőív felvételére. Amennyiben a lakók részéről nem történik megkeresés, úgy a számlálóbiztos még további két időpontban kísérletet tesz a válaszok felvételére. Ha így sem kerül sor a kérdőív kitöltésére az adott ingatlanra és a benne élőkre, akkor a lakók a pótösszeírás idején, november 21. és 28. között a település jegyzőjénél tehetnek eleget a kötelezettségüknek.

A népszámlálás szervezői arra is felhívták a figyelmet, hogy a számlálóbiztos érkezésekor nem kell mindenkinek otthon tartózkodnia egy adott lakásban. Elég, ha az ott élők közül egy felnőtt korú személy válaszol a kérdésekre mind az ingatlan, mind a benne élő személyek vonatkozásában. Ugyanakkor az üresen álló ingatlanok esetében is szükséges kitölteni a kérdőívet, hiszen az ország legnagyobb statisztikai adatgyűjtése két részből, népesség- és lakásösszeírásból áll. Tehát minden olyan lakcím esetében érdemes figyelni a postaládát a következő hetekben, amelyre nem történt meg a népszámlálási kérdőív online kitöltése.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.