- hirdetés -

Rengetegen voltak kíváncsiak az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola nagycsoportos óvodásoknak, azaz leendő elsősöknek szervezett programjára. Az érdeklődő gyerekek és szüleik ezen a délelőttön megismerhették az intézmény vidám, színes termeit, a következő tanév elsős tanító nénijeit, és találkozhattak a nagy pocakos fehér szakállúval is, aki ajándékkal a zsákjában érkezett közéjük.

Szombat reggel 9-kor az ebédlőben gyülekezett az érdeklődő tömeg, a vendégek köszöntése után csengőszóra lettek figyelmesek a gyerekek. Nem, nem az iskolacsengő jelzett, annál egy sokkal csilingelőbb hang töltötte be a teret. A Mikulás érkezett meg a leendő elsősök közé, zsákjában szaloncukorral, ő volt a reggel sztárja, ő varázsolta vidámmá és önfeledté az első perceket. Egyébként sem volt miért izgulnia a kicsiknek, Víghné Pintér Lilla igazgató azzal a gondolattal fogadta őket, hogy ezen a délelőttön nem lesz más dolguk, minthogy nagyon jól érezzék magukat. Ez így is lett. A gyerekeket három csoportra bontva körforgószerűen járták be a három, számukra kialakított helyszínt, ahol mozgásos, kreatív és agytornáztató játékokkal várták őket, természetesen mindezt egy kis angollal fűszerezve.

A termekben a 2023/24-es tanév elsős tanító nénijei ünnephez illő jelmezben várták a nagycsoportosokat, de nemcsak ők fogadták szeretettel a lelkes apróságokat, hanem segítőik, az iskola nagyobb tanulói is, akik szintén télapósapkában vagy rénszarvasaganccsal a fejükön serénykedtek. Makai Andrea tanító termében Szent Miklós történetének meghallgatása után kézműves feladat várt a gyerekekre, papírból készültek a szebbnél szebb Mikulások, amelyeket haza is vihettek a kicsinyek. Tóth Katalin tanító az Északi-sarkká változtatott tornateremben frissítette fel a megjelenteket, a törpök jegesmedvévé válva teljesítették a „jeges” akadálypálya kihívásait. Rátódi Erika tanító és diákcsapata észpörgető feladatokkal készült a nagy napra, találós kérdések és számtani feladatok megválaszolásával bizonyíthatták ügyességüket a nagycsoportosok. Mindezt mozgással kísérve, hisz mint megtudtuk, Erika néninél a fejtörős, logikai játékok közben sem kell mindig egy helyben ülniük a tanulóknak. A tapasztalt pedagógus tudja, hogy ennek a korosztálynak még nagyon is szüksége van az ugrándozásra.

A csoportok fáradtan, mégis feltöltődve tértek vissza az ebédlőbe, ahol meleg tea és finom sütemény várta őket. A Mikulás is ott volt még, egy utolsó kör szaloncukorral és a saját képmásával díszített tollal ajándékozta meg a kicsiket. A megkérdezett szülők többsége azt mondta, elsősorban az angol nyelv miatt íratná szívesen ebbe az iskolába a gyermekét. A két tannyelvűséget mind nagy előnyként nevezték meg, úgy vélik, az anyanyelvi lektorokkal töltött idő, valamint az angol nyelvű tanítási órák hatalmas pluszt nyújtanak. Víghné Pintér Lilla igazgató kiemelte, az angol mellett sok más egyéb is van, ami miatt érdemes itt tanulni.

– A két tannyelvűség mellett nagyon széles skálán mozgunk még – fogalmazott. – A gyerekek tanulhatnak nálunk néptáncot, vívást, az iskola folyosóján folynak a sakkpartik, részt veszünk ugyanis a Sakkpalota Programban. Délutáni foglalkozás keretében a diákok több idegen nyelvvel is megismerkedhetnek, ilyen az orosz, az olasz, a spanyol és a román, emellett elindult az újságírásszakkörünk is, e héten jelent meg az iskolaújságunk első száma. De működik nálunk színjátszószakkör és énekkar is, valamint a diákönkormányzat is rengetek programmal színesíti az iskolai életet.

Jövőre is lesz még lehetősége az iskolaválasztás előtt álló gyerekeknek és szüleiknek megismeri az intézményt és annak diák- illetve pedagógusközösségét. Februárban farsangi összejövetellel, valamint palacsintanappal készül az iskola, de lesz még a kicsiknek iskolabejárás is, mikor is szabadon, a nagyobb diákok kíséretében végigsétálhatnak a folyosókon, bekukucskálhatnak minden terembe, hogy mire szeptemberben hivatalosan is refisek lesznek, otthon érezhessék magukat az iskolában.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.