- hirdetés -

Európai uniós támogatásból Orosháza város területén kerékpárutak felújítására, fejlesztésére, parkolók kialakításra kerül sor. A második ütemben megvalósuló teljes projektre fordítható vissza nem térítendő támogatás 323,05 millió forint. A kivitelezés előreláthatólag 1 évet vesz igénybe.

Orosháza Város Önkormányzata az Európai Unió Terület és Településfejlesztési Operatív Programja TOP-3.1.1-16 azonosító számú, Fenntartható települési közlekedésfejlesztés tárgyú felhívása keretében TOP-3.1.1-16-BS1-2017-00009 „Orosháza Város kerékpárforgalmi hálózatának fejlesztése II. ütem” címmel 300 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el 2018-ban. Ehhez kapcsolódóan többlettámogatásban részesült a II. ütem esetében 23 millióval 2022 szeptemberében.

Hazánkban az elmúlt években számos új kerékpárforgalmi létesítmény épült, de a hálózat még mindig nagyon „hézagos” és sok üzemelő kerékpárút szakaszon a minőség is messze van az elvárható szinttől. Orosháza Város Önkormányzatának hosszú távú céljai közé tartozik, hogy a települést összefüggően átszelje a kerékpárforgalmi hálózat rendszere. A város jelenleg 27 km kerékpáros forgalmi hálózattal rendelkezik, részben önálló vonalvezetésű kerékpárút, részben gyalog-kerékpárút közös nyomvonalon vagy kerékpársávon.

A következő kerékpárutak felújítása történik meg 790 fm-en:

  1. Bajcsy-Zsilinszky utcai kerékpárút a páratlan oldal a Katona utcától a körforgalomig.
  2. Vásárhelyi úti kerékpárút a vasúttól a Gárdonyi Géza utcáig.
  3. Szarvasi úti kerékpárút a Raksányi köztől az Üveg közig.

A városban a közlekedés biztonságot szem előtt tartva kerékpáros nyom kerül kialakításra a Dózsa György utcában 1250 fm. hosszon.

Orosháza Város területén a parkolási kérdések különösen nagy nehézséget jelentenek. A gépjárművek számának egyre nagyobb mértékű növekedésével egyre nagyobb feladatot jelent a város közlekedésszervezésének hatékony tervezése. A város lakossága abban érdekelt, hogy a városban zavartalanul közlekedhessen s ügyintézési, bevásárlási stb. ideje alatt a járművek biztonságos helyen a KRESZ szabályainak megfelelően egyen elhelyezhető. Ugyancsak ebben érdekeltek az intézmények és a vállalkozók is, továbbá, hogy üzleti partnereik, vevők járművel is felkereshessék őket. A város önkormányzata abban is érdekelt, hogy a várost minél több vendég keresse fel és az itt tartózkodás idejére járműveiket szabályosan tudják várakoztatni. Tervezés során az alábbi parkolók kerültek kiválasztásra.

1. számú parkoló: Hajnal utca és a Hajnal közben kialakításra kerülő parkolók száma 107 db.
2. számú parkoló: A Kórház utcában 40 db.
3. parkoló: Bajnok utcában 24 db.
4. számú parkoló: Ady Endre utcában 55 db.
Összesen: 226 db

A kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás lefolytatásra került, a vállalkozási szerződéseket az Önkormányzat

1. kerékpáros nyom kialakítására a DÉLÚT Kft-vel
2. kerékpárút felújításokra és a parkolók építáésére az IP Tender Kft.- vel kötötte meg.

2022. szeptember 5-én a parkolók, 2022. szeptember 22-én a kerékpárutak munkaterületeinek hivatalos átadása megtörtént.
A kivitelezés időszaka a munkaterület átadást követően előreláthatólag 6 hónapot vesz igénybe.

A projekt fizikai befejezési időpontja: 2023.04.01.

A projektről további információt a www.oroshaza.hu oldalon olvashatnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.