- hirdetés -

Nagy segítség egy hétköznapi ember számára, ha nem pusztán önerőből, hanem külső anyagi segítséggel bővítheti, újíthatja, modernizálhatja otthonát. Fekécs Levente pénzügyi tanácsadót arról kérdeztük, jelenleg mely európai uniós és állami támogatások érhetők el.

Csak Fekécs Levente pénzügyi tanácsadón keresztül 400 kérelmet nyújtottak be a 2021/22-es otthonfelújítási támogatásra. Hatalmas az érdeklődés a lehetőség iránt, amely jóvoltából a családok akár hárommillió forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást is igényelhetnek ingatlanuk felújítására, korszerűsítésére. A pénzügyi tanácsadó szerint ez egy igazán pozitív történet.

– A lakosság örülhet a támogatásnak, az állam pedig a befolyó áfabevételnek – fogalmazott a pénzügyi tanácsadó. – A bejövő számlák alapján kijelenthető az az örvendetes tény, hogy a pályázók 90-95%-ban helyi vállalkozókat – kőművesek, burkolók, festők, szerelők stb. – bíztak meg a kivitelezéssel, és helyi cégektől, tüzépektől vásárolták meg az alapanyagokat is.

A kép illusztráció (Forrás: OrosCafé)

A támogatás 2022 december végéig igényelhető, legkésőbb eddig kell az igényléshez szükséges dokumentumokat leadni, feltölteni, de a hiánypótlást 2023-ban is be lehet nyújtani. Valószínűleg, ha nem is a jelenlegi formájában, de január elsejétől ismét igényelhető lesz az otthonfelújítási támogatás. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrégiben úgy fogalmazott, kész tervek vannak, de kormánydöntés még nem született a kérdésben, ám ez hamarosan megtörténik.

Ezen lehetőség mellett nagyon sok magánszemély érdeklődött még a tavaly decemberben indult lakossági napelemes pályázat iránt, amelynek keretösszege 201 milliárd forint. Ez az átlagjövedelem alatt kereső háztartások számára kínál 100 százalékos, vissza nem térítendő támogatást energiafogyasztásuk csökkentése érdekében. Országos szinten több mint 43 000 pályázatot nyújtottak be, a bírálat ideje igencsak elhúzódott.

– Az első körös pályázatok megvalósítási szakasza zajlik épp, viszont novembertől az állam átmeneti visszatáplálási stopot hirdetett meg – folytatta Fekécs Levente, pénzügyi tanácsadó. – Azaz, aki 2022. október 31-ig nem nyújtotta be a csatlakozási igénybejelentőt, az nem táplálhat vissza a hálózatba. Ennek értelmében most csak olyan rendszert építtethet ki, amely a saját háztartásának energiatermelését szolgálja ki. A tervek szerint lesz a pályázatnak második köre, eredetileg az most novemberben nyílt volna meg, viszont Magyarország nem kapta meg hozzá a várt Európai Uniós forrást.

Illusztráció (Forrás: pixabay.com)

Egészen november 1-éig még betáplálási kötelezettség működött, azaz a megtermelt energiát a hálózatba kellett táplálnia a fogyasztónak, majd onnan vehetett fel áramot. A hálózat azonban már nem bírt ennyi energiát befogadni, ezért hozták meg a visszatáplálási stopot. Az emberek várják a stop végét, és a pályázat második körének megnyitását. A remények szerint ez 2023-ban megtörténhet, a 201 milliárd forintos támogatásból még vélhetően maradt valamekkora összeg. Aki csak a napelemrendszert szeretné igényelni, az bruttó 2,9 millió forintra pályázhat, aki viszont a fűtés-korszerűsítéssel egybekötött napelemprojekt mellett dönt, akár 11,3 millió forintot is kaphat.

Fekécs Levente kiemelte, érdemes böngészni a Széchenyi 2020, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő oldalát, ahol megtalálhatók az Európai Uniós és magyar állam által kiírt pályázatok is. A Magyar Falu Programon belül 2019 júliusa óta folyamatosan elérhető a kistelepüléseken a falusi CSOK, amelyet használt lakás, ház vagy tanya vásárlására, korszerűsítésére és bővítésére igényelhetnek a családok.

2017 óta él a Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései című pályázat, melynek keretében egészen 2023 nyaráig van lehetősége a tanyán élőknek pályázati forrásból javítani életkörülményeiken.

Fekécs Levente (Fotó: OrosCafé)

Fekécs Levente végül kitért a mezőgazdasági kisüzemek fejlesztését szolgáló pályázatra is, amely az őstermelőknek és az egyéni vállalkozóknak nyújthat hatalmas segítséget. Az egyösszegű, 5,45 millió forintos vissza nem térítendő támogatás – egyedülálló módon – szabadon felhasználható.

Kiemelt kép: OrosCafé archív

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.