- hirdetés -

Az Energiaügyi Minisztérium és a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársasága (NFFKÜ) indítja el 2024-ben a Napenergia Plusz Programot, melynek célja a családok támogatása, a felhasznált villamos energia csökkentése, és ezzel a környezet megóvása.

A Napenergia Plusz Programmal szeretnék, ha tovább folytatódna a háztartási méretű kiserőművek telepítése, ezzel elősegítve a családok önellátás felé való elmozdulását. Emellett a programmal csökkenthető a villamosenergia felhasználás is, mely kedvezőbb rezsiköltséget eredményez, és még az üvegházhatású gázok kibocsátása is csökkene a napenergiának köszönhetően. Fekécs Levente tanácsadó összegyűjtötte, pontosan mit kell tudnia a programról annak, aki regisztrálni szeretne.

Az első, és legfontosabb, hogy csak az a nagykorú természetes személy nyújthat be pályázatot, aki magyar adóazonosító jellel, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkezik, melynek legalább résztulajdonosa vagy haszonélvezeti joggal, lakáscélú lízingszerződéssel rendelkezik. Emellett előregisztrációs kérelmét a támogató jóváhagyta. Ebben az esetben a támogatás maximum

5 millió forint, azonban nem lehet több, mint a beruházási költség 66 százaléka. Az önerő így a költségek 34 százalékát kell kitegye.

– Ugyanaz a személy csak egy ingatlan vonatkozásában nyújthat be támogatást, illetve ugyanazon ingatlan esetén csak egy pályázat nyújtható be. A Napenergia Plusz Programba azok az épületek pályázhatók, mely a fennt említettek mellett állandó lakhelyként szolgálnak, állandó lakhatási céllal épült családi házak, vagy azok az ikerházak és sorházak, amelyek jogilag és energetikailag elkülöníthető, önálló egységet alkotnak. Illetve legfeljebb hat lakásos társasház, szövetkezeti ingatlan épületrészén – ismertette Fekécs Levente.

Nem adható támogatás azonban, ha a beruházással érintett épület vállalkozás – legyenek azok egyéni vállalkozások, cégek, különböző társaságok – székhelye, telephelye vagy fióktelepe. Illetve akkor, ha a lakóingatlan tulajdonosai között vállalkozás van.

Jelen program keretében támogatható beruházás:

  • minimum 4,8 KW-os és maximum 6 kW-os teljesítményű napelemes rendszer (inverter teljesítménye * 1,2-vel)
  • minimum 4 KW-os és maximum 5 kW-os teljesítményű inverterrel
  • minimum 7,5 KW-os és maximum 10 kWh kapacitású tárolóval (akkumulátor).

Az előregisztráció január 15-én indul, melyet a napenergiaplusz.nffku.hu oldalon lehet elérni, ahol további információkat is találhatnak a programról. A regisztráció előtt ajánlott a szakemberrel való egyeztetés.

Kiemelt kép: freepik.com

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.