- hirdetés -

Idén is rengeteg óvodás és iskolás indult el az Eötvös óvodától kis lámpásaikkal, hogy részt vegyenek az évek során hagyománnyá vált Márton napi felvonulásukon. Az eseményt már ötödik alkalommal rendezték meg, a résztvevők először meghallgatták Szent Márton történetét, majd az Eötvös iskolába megérkezve műsorral is kedveskedtek a jelenlévőknek.

Még 2018-ban teremtette meg közösen a város Német Nemzetiségi Önkormányzata és az Eötvös József Katolikus Óvoda az első lépést, hogy megemlékezzenek Szent Márton püspökről, egyben felidézzék a magyarországi németek egyik szép hagyományát, a lampionos felvonulást. Szőke-Molnár Csilla óvodavezető elmondta, hogy a gyerekek már napok óta készültek a programra, délelőtt a templomban egy igeliturgián vettek részt, délután pedig izgatottan várták az elkészült kis lámpásokkal a kezükben, hogy elinduljon a felvonulás.

Dr. Abonyi Lajos, a Német Nemzetiségi Önkormányzat első elnöke hozzátette, a magyarországi németek ezt az ünnepet Fress Tagnak, vagyis „zabáló napnak” nevezik, hiszen ekkor ért véget az őszi munka, a betakarítás, híztak fel a libák vagy a kacsák és érett meg a bor. Így nyugodtan lehetett ünnepelni az adventi időszakig, ami viszont a böjtöt jelentette. Ezt a néhány napot ilyenkor a hagyomány szerint ezért mindig arra használták ki az emberek, hogy jól érezzék magukat, feledjék az őszi munkát, de közben ne feledkezzenek meg vallásukról, katolikus hitükről.

A gyerekeknek ezt követően Aleksza János katolikus diakónus mesélte el Szent Márton történetét, hogy hogyan mutatta meg nekik azt, hogy a lehető legegyszerűbb dologgal is szentté válhat valaki. A lapionokkal vonuló gyerekek, valamint szüleik és kísérőik először a katolikus templomhoz mentek, ahol Iványi László esperesplébános fogadta őket. Érdeklődve hallgatták a mesének azt a részét, amikor Márton egy libaólban bújt el, mert nem akart püspök lenni. A libák azonban lebuktatták hangos gágogásukkal, így hamar megtalálták és Tours püspökévé szentelték.

A felvonulók ezután az Eötvös iskola felé folytatták útjukat, ahol a gyerekek egy német nyelvű Márton napi előadással zárták a programot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.