- hirdetés -

A hétfői kamarakoncertet követően kedden a Solis Consort nevű szegedi formáció fellépésével folytatódott a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola vonós szakmai napja alkalmából szervezett programsorozat. Az eseményen a barokk korszak zenei világába repítették vissza a vendégeket.

November 7-én egy kamarakoncerttel várta az érdeklődőket a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola csapata. A diákok, így a kisebbek és a már tapasztaltabbak is ezúttal csoportosan léptek a színpadra. Ez a program az intézmény hagyományos vonós szakmai napjainak első része volt, másnap már a Petőfi Művelődési Központ Szokolay Sándor-termében fogadták a zenekedvelőket a szegedi Solis Consort koncertjével.

– A rendezvényünk most már több éve hagyománynak tekinthető. Ilyenkor mindig igyekszünk olyan vendégeket hívni, akik érdekesnek számítanak a gyerekek körében és olyan információkat is szolgáltathatnak a számukra, amit a mindennapi tanítási órák során sem hallhattak vagy láthattak. Minden évben más és más szempontok alapján válogatunk, előfordult már, hogy egy kurzust tartottak a szegedi zeneiskolai és egyetemi tanárok, most úgy gondoltuk, hogy ez a barokk zenekar érdekességként szolgálhat a gyerekek számára és a zenetörténeti órákat is kiegészíti. Így nemcsak elméleti előadást hallhatnak róla, hanem a gyakorlatban is találkozhatnak Vivaldi, Bach vagy éppen Pergolesi műveivel – foglalta össze Kardosné Bánhidi Éva, a művészeti iskola igazgatója.

Az együttes egyik hegedűse, Horváth-Tóth Viktória elmondta, hogy Magyarországon és az országhatáron kívül is szoktak koncertezni, a legtöbbet természetesen Szegeden. Orosházán korábban még nem léptek fel, így izgatottan várták a kezdést.
– Maga a nevünk, a Solis Consort nyersfordítás szerint Napfény Együttest jelent, ami a napfény városára utal. Mindannyian szegedi lakosok vagyunk, ott végeztünk az egyetemen hivatásos zenészként, mi főleg a barokk és a reneszánsz korszakok zenéit játsszuk – mesélte.

Ez most sem történt másként, közönségüket ezúttal a 1700-as évekig kalauzolták vissza az időben. Mind a művészeti iskola növendékei, mind az őket kísérő felnőttek és vendégek érdeklődve hallgatták a koncertet, amely így méltó zárása volt az intézmény idei vonós szakmai napjainak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.