- hirdetés -

Kamarakoncerttel várta a zenekedvelő érdeklődőket november 7-én a Művészetek Házában a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola. A rendezvény egy hagyományos programsorozatuk első állomása volt, ahol a gyerekek és a már tapasztaltabb növendékek csoportjai is felléptek. Kedden a Solis Consort nevű szegedi régizenei együttes érkezik Orosházára.

Jankó Zita, a művészeti iskola hegedűtanára elmondta, hogy ezt a rendezvényt már régebb óta megtartják, az évek során hagyománnyá vált számukra. A program első része hagyományosan egy vonós szakmai nap, ilyenkor egy kamarakoncerttel mutatkoznak be a gyerekek szüleiknek, hozzátartozóiknak, a zenét kedvelő érdeklődőknek.

Céljuk, hogy ilyenkor minél több gyermeket tudjanak egyszerre szerepeltetni.
– Ilyenkor nincsenek szóló produkciók, csoportosan lépnek színpadra, hogy gyakorolják egy kicsit milyen együtt játszani. Így felfedezhetik az együtt muzsikálás örömét és remélhetőleg rajtuk kívül is minél többen kedvet kapnak ahhoz, hogy elkezdjenek zenélni a művészeti iskolában – mondta Jankó Zita.

Hozzátette, hogy a programsorozat második napja mindig egy különleges esemény. Az elmúlt évek során már egyéni hangszeres órákkal tarkított szakmai kurzusra és egy előadással színesített táncházra is volt példa. Nagy örömmel számolt be arról, hogy az iskola nemrég több pályázatot is megnyert, a keddi programot is ennek köszönhetően tudják megvalósítani. Egy szegedi régizenei együttes, a Solis Consort érkezik majd Orosházára, akik a Petőfi Művelődési Központban adnak koncertet.

A diákok közül Major Lénárd már hetedik éve játszik hegedűn. Második osztályos korában kezdett el zenélni a művészeti iskolában, most pedig nyolcadik osztályosként már középiskolai felvételijére készül. Mint mondta, nagyon szeret mind zenekarba, mind hegedűórákra járni, egy ilyen iskola melletti elfoglaltság mindig jól tud esni neki a hétköznapok során.
– Nagyon sokat készültünk a mai napra is, bízunk benne, hogy jól fogunk szerepelni – tette hozzá.

A rendezvény köszöntővel vette kezdetét, Jankó Zita ismertette a legfontosabb tudnivalókat a jelenlévőkkel, valamint megköszönte az iskolavezetés munkáját is, hogy a már éves hagyományokra tekintő program így létrejöhetett. Egyesével is szólította kollégáit és a zongorakísérőket, akiknek munkája nélkül most aligha mutathatták volna meg a fiatal tehetségek a szüleiknek, családtagjaiknak, hogy mit tanultak az elmúlt hetekben.

A közönség szinte teljesen megtöltötte a Művészetek Házát, sokan voltak kíváncsiak a diákok közös produkcióira. A teljesség igénye nélkül felléptek a gyerekek csoportjaitól kezdve azok a már tapasztaltabb zenészek is, akik évek óta a művészeti iskolában tanulnak. A fellépések azonban minden esetben hosszú tapsviharral zárultak a nézők részéről. Bíznak benne, hogy kedd délután a Petőfi Művelődési Központban is hasonló érdeklődés mellett tudják megtartani programjukat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.