- hirdetés -

Minőségi gyógyvíz, számtalan gyógykezelési forma, képzett és magukat folyamatosan képző terapeuták. Ez mind megtalálható Gyopároson, mégis, a lehetőséggel élőknek kevesebb mint 20 százaléka orosházi.

Nemcsak Magyarország távoli pontjairól, hanem külföldről, Észak-Európából, sőt Kanadából és az USA-ból is érkeznek vendégek a gyopárosi gyógyfürdőbe. Igen, a fürdő gyógyászati részébe. Dr. Bajzik Éva fürdőorvostól megtudtuk, ennek oka, hogy az itt igénybe vehető gyógyvizes fürdőkezelések bizonyos országokban egyáltalán nem érhetők el, így a páciensek képesek értük több száz – sőt, ezer – kilométer megtételére is. Ők ugyanis tudják, milyen előnyös hatásaik vannak az emberi szervezet számára.

– Szegedről járok át Gyopárosra, de nemcsak itt dolgozom orvosként, így más gyógyfürdőkre is rálátásom van – kezdi Dr. Bajzik Éva, rehabilitációs szakorvos. – Ez egy kincsesbánya. Minden megvan, ami a testi, lelki gyógyuláshoz kell. Itt a fantasztikus erejű gyógyvíz, a megfelelő infrastruktúra, a kedves és hozzáértő személyzet, a tisztaság, a zöld övezet, ennél többet és jobbat máshol sem kaphatunk. Orosházáról minden magyarnak Gyopárosfürdő jut eszébe, a helyiek valamilyen okból kifolyólag mégsem használják ki az itt kínálkozó lehetőségeket. Pedig úgy is tekinthetnének erre a helyre, mint Hévíz testvérére. Hisz ne felejtsük el: Gyopárosfürdő alapvetően gyógyfürdő. Az már csak cseresznye volt a tejszínhab tetején, hogy kialakítottak itt egy szép élményfürdőt is.

Dr. Bajzik Éva fürdőorvos munka közben

A rehabilitációs szakorvos véleménye szerint nemcsak akkor lenne érdemes az orosháziaknak ellátogatni Gyopárosfürdőre, amikor már problémákkal, fájdalommal küzdenek. A római, a bizánci, vagy a későbbi törökfürdők mintájára magára a gyógyfürdőzésre is tekinthetnének úgy, mint egy kellemes, feltöltő, egészségmegőrző, preventív szabadidős programra.

– A két tornamedence és a súlyfürdőmedencék mellett ott az „Élmény” termálmedence és a kültéri termálmedence is, amelyet az év bármely szakában látogathatnak a vendégek – folytatta. – Emellett időpontok kérhetők a frissítő, feltöltő és egyéb masszázsokra, de ne feledkezzünk meg a szaunaparkról sem. Sőt, van itt szolárium és fitneszterem is. Kellemes program lehet a fiatalok számára egy közös fürdőzés, amely amellett, hogy relaxáló hatású, az alkáli hidrogén-karbonátos gyógyvíznek köszönhetően még sok-sok pluszt is nyújt. Hat a hormonháztartásra is: az ioncsere hatására szerotonin és endorfin termelődik. Már a víz belélegzése, annak bőrrel való érintkezése is elősegíti a szervezet egyensúlyban tartását. Azt is kevesen tudják, hogy ez a gyógyvíz tökéletesen tiszta, hisz minden reggel frissen újratöltött medencék várják a látogatókat. Ráadásul a beltéri és a kültéri gyógymedence hétfőtől péntekig reggel 8-tól este 8-ig, szombaton délelőtt 10 órától éjfélig, vasárnap pedig 10-től 20 óráig nyitva tart.

A nemrég érkezett új jakuzzi a szaunaparkban

Az északi népek szaunakultúrája, a keleti fürdőkultúra példaként lebeghet előttünk. A doktornő véleménye szerint ez nem luxus, hisz – főként orosházi kedvezménnyel – igen olcsón léphetünk be a gyógyfürdőbe. Ezt bárki megengedheti magának. A befektetett idő és pénz megtérül. Ez lehet a testi-lelki egészségük egyik kulcsa. Főként itt, a béke szigetén.

Aki pedig úgy érzi, az élményen túl szüksége lenne néhány kezelésre is, beutaló nélkül jelentkezhet dr. Bajzik Évánál előzetes időpont-egyeztetés után. Arról, milyen kezelések vehetők igénybe NEAK támogatással, a következő részben olvashat. Dr. Bajzik Éva ekkor néhány helyi sikertörténetet is megoszt majd az olvasókkal.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.