- hirdetés -

Hetven százalékos a készültség a FirstFarms Hungary Kft. 8 milliárdos beruházásában, amelynek keretében a cég Pusztaföldváron és Telekgerendáson 2000 koca és annak szaporulata ellátására alkalmas telephelyet épít. A térség számára is jelentős fejlesztést a Magyar Kormány 2,5 milliárd forinttal támogatja. A részletekről egy mai telephelybejáráson hangzottak el információk a pusztaföldvári építkezésen.

Sarusi-Kis Tamás ügyvezető köszönetét fejezte ki minden szereplőnek a hatékony együttműködés és a gördülékeny végrehajtás kapcsán. Mint mondta, a beruházás ütemtervét tartják, a 2023. március 31-re kitűzött befejezést semmi sem veszélyezteti. Az ügyvezető kiemelte, hogy az új épületeket a legmodernebb technológiával szerelik fel. De ez nem csak a termelésre, hanem az üzemeltetésre is igaz. A fűtést hőszivattyús rendszerrel oldják meg, amivel a hígtrágyából nyerik vissza a hőt, az elektromos áramot pedig napelemek szolgáltatják majd. Sarusi-Kis Tamás felhívta a figyelmet arra is, hogy tevékenységükkel nem közvetlenül a kisfogyasztók felé szolgáltatnak alapanyagot. A cég a pusztaföldvári telephelyén 7-től 30 kilogrammos méretükig neveli majd a malacokat, amelyeket elsősorban hazai hízlaldák felé értékesítenek, ezzel további munkát biztosítva a mezőgazdasági ágazat más szereplőinek. 

Fotó: Horváth Bence

Erdős Norbert, a térség országgyűlési képviselője a beruházás foglalkoztatásbővítési vonatkozását emelte ki. Mint mondta, a térség számára az egyik legnagyobb érték, hogy 25-30 új munkahely jön létre a két új telephelyen. A termelési méretet, a már meglévő 55 fős munkavállalói állományt és a beruházási értéket is figyelembe véve a politikus szerint a térség meghatározó gazdasági szereplőjeként kell számon tartani a FirstFarms Hungary Kft.-t. A dán cég által nem csak új munkahelyek, de hatalmas tudás és technikai, technológiai fejlesztés is érkezik a megyébe. 

A megye főispánja, dr. Takács Árpád jó példaként mutatta be az idén február 24-én elindult beruházást. Meglátása szerint, ez a fejlesztés a tipikus példája annak, ha van egy jó ötlet, egy jó technológia, befektetői és beruházói akarat, egy kiváló érdekérvényesítő országgyűlési képviselő, a Magyar Kormány támogatása kiegészülve az érintett önkormányzatok együttműködésével, akkor egy olyan produktumot lehet létrehozni, ami a térség hosszú távú fejlődését szolgálja. A főispán kiemelte, hogy a FirstFarms az utóbbi időben aktívan bekapcsolódott a megye közéletébe, több lehetőséget megragadott arra, hogy megismertesse magát, többek között részt vett az őszi pályaválasztási vásáron is. A cég jelentőségét növeli, hogy a foglalkoztatás mellett szerepet vállal képzési területen, nem utolsó sorban pedig helyben fizeti az adóit is.

Fotó: Horváth Bence

A cég ügyvezetőjétől megtudtuk, nagy érdeklődés övezi a beruházást. A legutóbbi álláshirdetésükre már több mint 30 jelentkező volt a 18-45 éves korosztályból. Az új munkatársak kiválasztását megkezdték, a két új telehely vezetője már megvan, ők aktív közreműködői lesznek ennek a folyamatnak. A FirstFarms az új kollégákkal szemben nem a szakvégzettséget támasztja alapvető elvárásnak, hiszen az elmúlt években felkészültek és a szükséges belső kapacitásokat megteremtették a betanításhoz. Fontosabb, hogy az állatok iránt elkötelezett, fizikailag is terhelhető és a modern technológiás állattartásra nyitott munkavállalókat találjanak. 

Az új üzemegységekben a jövő év első felében szeretnék megkezdeni a munkát. Az első süldők 2023 májusában érkezhetnek, az első malacok pedig 2024 januárjában lesznek értékesíthetők Pusztaföldvárról. Mindeközben már a következő fejlesztési ütem előkészítését szeretnék megkezdeni. – A 20 éves magyarországi működés tapasztalatai és alapvetően a mérethatékonyság ösztönzött bennünket a fejlesztésre. Az engedélyes terveink 2018-ban készültek el, eredendően 4000 koca és szaporulata számára terveztünk bővítést, ennek most az első üteme valósul meg. Hiszünk abban, hogy a tevékenységünkre hosszú távon szükség van, ezért tervezzük már a következő fázist is. A jelenlegi beruházás befejezése után 4 településen – a gádorosiszékhely 30 kilométeres körzetében –, 4500 egyedszámú kocaállománnyal és 25 új kollégával tervezzük a munkát – tájékoztatta portálunkat Sarusi-Kis Tamás.

Az ügyvezetőtől megtudtuk, hogy az új komplexumokban a legmodernebb termeléstechnológiát fogják alkalmazni, ami Dániából származik, az etetés-itatás- és karámrendszereket német cég szállítja, a jól bevált munkafolyamatokat pedig a már működő telephelyeken tanulhatják be az új munkatársak a hatékony üzemeltetés érdekében. Az állattartás kapacitásának bővítése mellett a cég idén 1200 hektáron kezdte meg a szántóföldi termelést a takarmányalapanyag biztosítása érdekében. 

A gyors kivitelezést számos „háttérmunka” segíti. Ezek közül Erdős Norbert a kormányhivatal gyors ügyintézési folyamatát, a hatósági együttműködést emelte ki, illetve Pusztaföldvár esetében például a szükséges utak és az elengedhetetlen vízhálózat biztosítását, amivel az állami tőke mellett segítik a fejlesztést.

Fotó: Horváth Bence

A FirstFarms beruházása meghatározó a megyében, ugyanakkor párhuzamosan zajlik két további fejlesztés is – a Gyulahús Kft. és a békésszentandrási Hungaro-Food nyert állami támogatást –, amelyek összértéke valamivel meghaladja a dél-békési beruházás költségét. Takács Árpád főispán értékelése szerint nem csak a megművelt termőterületek nagysága, de az uniós és hazai forrásokból elnyert agrártámogatások szempontjából is 2. helyen áll Békés megye országos viszonylatban. – Egyértelmű, hogy Békés megye, agrármegye, élelmiszerágazati arculattal. Az agráriumban jelentkező lehetőségekkel és kihívásokkal is számolunk, amikor a pályaorientációs kerekasztallal tervezzük a középtávú feladatokat. Abban, hogy milyen szakmákra lesz szükség 4-6 éven belül, domináns szerepe lesz a mezőgazdaságnak – vázolta a távolabbi terveket a főispán. A képzési feladatokból a FirstFarms is egyre inkább kiveszi a részét. Az ügyvezető tájékoztatása szerint a mezőhegyesiszakképzővel működnek együtt, óraadóként vállalnak szerepet és mentori tevékenységet végeznek. Hosszú távon persze számítanak az ott végzett dolgozókra mind az állattenyésztés, mind a növénytermesztés területén.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.