- hirdetés -

Több mint 800 millió forintból fejlődhet Gyopárosfürdő – jelentette be egy pénteki sajtótájékoztató keretében Erdős Norbert országgyűlési képviselő, Dávid Zoltán polgármester, valamint Bojtor István alpolgármester. A korábban elnyert 650 millió forint mellé további 172 millió forint többlet támogatáshoz jutott a város, amiből a területen turisztikai attrakciók kialakítására kerül sor a következő egy évben.

Újabb többletforrások érkezéséről számoltak be, ahogy korábban a város közlekedését fejlesztő beruházás esetében, a Gyopároson megvalósuló turisztikai projekt is plusz forrást nyert el. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében 2018-ban 650 millió vissza nem térítendő forráshoz jutott a város. Térségünk országgyűlési képviselője, Erdős Norbert a november 4-én Gyopárosfürdőn tartott sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a projekthez többlettámogatást sikerült szerezni, melyből 172 millió forint TOP-keret és további 5 millió forint hazai finanszírozás terhére számolható el.

– A világban zajló gazdasági folyamatok, valamint a háború olyan helyzetet teremtettek, ami megakadályozza, hogy a korábban elnyert összegből megvalósulhassanak az eredeti elképzelések. Most azzal a jó hírrel tudunk szolgálni, hogy a további plusz források érkezésével már 822 millió forint áll rendelkezésre a gyopárosi városrész komplex turisztikai fejlesztésére – fogalmazott a képviselő.

Fotó: Horváth Bence

Szépül, épül Orosháza és Gyopárosfürdő – ezt már Dávid Zoltán polgármester hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a településrész a város egyik ékessége éppen ezért fontos, hogy folyamatosan fejlessze az önkormányzat.

– Ebben a törekvésünkben a mostani, a turizmust fejlesztő beruházás egy nagy lépés előre. A projekt végén Gyopárosfürdő több helyszíne újul meg. Ezzel az Orosházára látogató turistáknak a fürdőn túl, a strand közvetlen környezetében is tartalmas lehetőségeket tudunk kínálni, amelyek természetesen az orosháziak számára is kellemes kikapcsolódást nyújtanak majd a jövőben – nyilatkozta a polgármester, megköszönve Erdős Norbert közbenjárását, aminek köszönhetően plusz források érkeztek a projekt megvalósításához.

Játszóház, tó körüli sétány és futópálya

A beruházásért felelős Bojtor István alpolgármester a tájékoztatón elmondta, hogy a fejlesztés öt, helyszínileg is elkülönülő projektelemre osztható.

Az egyik egy hajót formázó játszóház kialakításáról szól, amelyet az Alföld Gyöngye Hotel mellett található körépület, valamint hozzá tartozó lapostetős épület átalakításával valósítanak meg.

Megújul a fürdő bejárata előtti tér is, ahol a fő látványosság egy burkolatba rejtett pancsoló szökőkút lesz. Az eddig ott található bejárat előtti játszótéri elemeket az északi tó mellett épülő új sétány mellé helyezik át.

Az Orosháza-Gyopárosfürdőn található hármas tagozódású tórendszer szerves részét képezi a települési turisztikai kínálatnak. A jelen pályázatnak köszönhetően megújul és térkő burkolatot kap a tó melletti kavicsos sétány, valamint kiépül annak a folytatása. Így az aktív pihenésre használható sétaútvonal hossza és állapota jelentősen javul, a kikapcsolódást elősegítve pedig padokat is kihelyeznek a sétány mentén. Bojtor István elmondta, egyaránt komoly igény mutatkozott a helyiek és a turisták részéről egy gumi burkolatú futókör iránt. Az 1200 méter hosszú, egy méter széles nyomvonalat szintén az északi tó partján alakítják ki.

A Kisvasút utcán, a Termál Kemping déli szomszédságában egy épületegyüttes építésére kerül sor, ami az ide érkező, valamint átmenő gyalogos és kerékpáros turizmus fogadóállomásának szerepét tölti be. Bojtor István a részletekbe is belement: a háromszögben elrendezett épületcsoport egy térkővel burkolt, árnyékolókkal ellátott közösségi teret fog közre, alatta köztéri elemek kapnak majd helyet. Ezen túl a kerékpáros turisták számára szervízállomást is kialakítanak. Az épület előtt parkolókat is építenek.

A beruházás utolsó projekteleme egy olyan tematikus játszótér kialakításáról szól, amely a tervek szerint több korosztály és a családok számára is több órás kikapcsolódást kínál. A Gyopárka tündér meséjén alapuló játszótér a Fasor utcai ligetben készül, az ott meglévő fák védelmének szem előtt tartásával.

Bojtor István alpolgármestertől megtudtuk azt is, hogy a munkaterületet október 17-én átadták a kivitelezőnek és várhatóan 12 hónapot vesznek igénybe a munkálatok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.