- hirdetés -

Kisné Bor Emília, az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola egykori igazgatónője a Debreceni Református Nagytemplomban vehette át a Tiszántúli Református Köznevelésért Elismerő Oklevelet.

Az október 22-én tartott ünnepi istentiszteleten Dr. Fekete Károly püspök úr adta át Kisné Bor Emíliának a Tiszántúli Református Egyházkerület Pedagógiai díját.

– Nagyon váratlanul ért ez az elismerés, nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy nekem ítélték. Negyvenhárom évet töltöttem a pályám, és ha fogalmazhatok így, ez idő alatt az iskolai hierarchia minden fokát végigjártam. Ugyanabban az épületben töltöttem mind a négy évtizedet, csak előbb az oktatási intézmény József Attila nevét viselte, majd 2011-ben református, ezt követően pedig két tannyelvű lett. Ez idő alatt rengeteg tanítási módszerrel ismerkedtem meg, ott volt az EKP, a kooperatív tanulás, a LEGO, de nekem mind közül a projekttanítás volt a kedvencem. Ebben összevonva tanítottunk a különböző tantárgyak ismereteit, a gyerekeket önálló, kreatív munkára sarkalltuk – mesélte.

Kisné Bor Emília sosem akarta elhagyni ezt a pályát, imádott a gyerekek közt lenni, nevelni, tanítani, és osztályfőnökként sok-sok kirándulást szervezett a diákok nagy örömére. Mindig is közelebb állt hozzá a tanítás, mint a vezetés, a tanügyigazgatás, mégis egy idő után ebbe az irányba indult, hisz vonzották az új kihívások.

Az eredetileg történelem-népművelő szakos pedagógus folyamatosan fejlesztette magát. 1998-ban közoktatás vezetői, 2003-ban a Szegedi Tudományegyetem pedagógiai értékelési szakértő vizsgát tett, majd 2008-ban történelem szakos bölcsész és tanári diplomát szerzett a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán.

Kisné Bor Emíliát 2002-ben az iskola igazgatóhelyettesévé nevezték ki, 2013-tól nyugdíjba vonulásáig igazgatóként irányította a nevelőtestület munkáját. Közben, 2009 elején Orosháza Város Önkormányzat – határozott időre– felkérte a Kulturális Osztály vezetésére, és dolgozott a Szegedi Tudományegyetem Oktatáselméleti Kutatócsoportjának tagjaként is.

Víghné Pintér Lilla jelenlegi igazgató méltatásában a következőképp ír Kisné Bor Emíliáról mint vezetőről és mint pedagógus kollégáról.

„Vezetői feladatai végzése során maximálisan eleget tett az elvárásoknak, igényes, pontos munkát végzett. Az új feladatokat mindig kihívásként élte meg. Érdekes, új, ötletes módszereket alkalmazott az óráin. Tanításába modern, korszerű elemeket vitt be, megfelelve a kor követelményeinek. Kialakította az önművelés és kutatás igényét. Ennek eredményeként a Kutató Gyermekek Tudományos Körének versenyein országos sikereket értek el tanítványai.”

„A szakmai munkája során az egyéni bánásmód elvét alkalmazta. A tanítványait egymás elfogadására, tiszteletére nevelte. Régi tanítványa közül többen választották hivatásul a pedagógus pályát. Szakmai felkészültsége révén hosszú éveken keresztül segítette a szakgyakorlatosok felkészülését, a pályakezdők mentorálását.” – írta Víghné Pintér Lilla.

2006-ban megkapta a József Attila Iskoláért díjat, 2020-ban a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet, idén, 2022-ben pedig a Tiszántúli Református Köznevelésért Elismerést. A keresztény nevelési elvek terjesztése mellett sokat tett a két tannyelvűség népszerűsítéséért is. Az orosházi iskola mintaként szolgált több hasonló profilú oktatási intézmény számára.

– Két éve már, hogy nyugdíjba vonultam. Eleinte nagyon furcsa volt a csend, hiányzott az iskola, a közösség és a gyerekek, ma viszont már élvezem a szabad perceket, azt, hogy van időm olvasni, színházba járni, unokázni. Ezek töltenek fel igazán – zárta.

Fotó: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.