- hirdetés -

Az ősz közepén is túl járunk, hidegek a reggelek, az esték és hamarosan a nappalok is azok lesznek. Közeleg a tél és vele az influenza időszaka. Megkérdeztük a háziorvost, van-e már jele a következő járványnak?

A közelmúltban a Házi Gyermekorvosok Szövetsége sajtóközleményben hívta fel a szülők figyelmét a gyermekek influenza elleni védőoltásának fontosságára, különös tekintettel a leggyakoribb szövődményre, a középfül gyulladásra. Dr. Fülöp Sarolta háziorvos egyetért a védőoltás fontosságával, de nem csak a gyerekek esetében javasolja.

A képhez tartozó alt jellemző üres; 221004_Dr._Fulop_Sarolta_HB-2-1024x682.jpg a fájlnév
Még nincs influenza járvány, de már készülnek a védőoltási szezonra (Fotó: Horváth Bence)

– Az influenza szövődményeivel kapcsolatban veszélyeztetett mindenki, akinek krónikus betegsége van, illetve a gyerekek és az idősek, akiknél gyakran alakul ki szövődményképpen tüdőgyulladás is. Az igazi influenza szezon rendszerint december végére, januárra tetőzik. Most még nem tapasztaljuk a betegség jelenlétét, de készülünk a november elején-közepén kezdődő védőoltási szezonra. El kell kezdeni, hogy a védettség időben kialakulhasson. Különösen ajánlott az imént említett veszélyeztetett csoportok számára. Fontos a megelőzés. Egyrészt a védőoltással, aztán a gyakori, szappanos kézmosással, mostanság maszkot sem ciki viselni boltokban, zárt terekben, nagy tömegben. Ne nyúljunk piszkos kézzel az arcunkhoz, szeretteink arcához, illetve lényeges, hogy ne vigyük az esetleges légúti megbetegedéses gyereket a nagyszülőkhöz – sorolta a doktornő.

Az influenza jellegzetes tünetei az izomfájdalom, végtagfájdalmak, magas láz és a légúti tünetek. Ezek nagyon hasonlóak a koronavírusos megbetegedés tüneteihez, de ez utóbbi nem mindig jár izomfájdalmakkal.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.