- hirdetés -

A Vinculum Szabadegyetem programsorozatának részeként Kovács Gábor, az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégium egykori tanulója tartott előadást „Merre tart a világ?” címmel.

Kovács Gábor, bankár és műgyűjtő október 20-án érkezett egykori alma materébe. Az esemény kezdetén dr. Blahó János régi ismerősként köszöntötte őt az iskolában. Az egykori, valamint jelenlegi tanulók és tanárok – köztük Dávid Zoltán polgármester – érdeklődve hallgatták a világ helyzetének alakulásáról szóló prezentációt . A bankár elmondta, a „Merre tart a világ?” már a harmadik olyan előadása, amely a Vinculum Szabadegyetem keretein belül valósult meg.

– Tagja vagyok egy nemzetközi bizottságnak, amely a világ működését értelmezi. Ezt szerettem volna megosztani az orosháziakkal is. Az előadásom során olyan témákat érintettem, mint a jelen világhelyzet újrarendeződése, az Egyesült Államok és Kína kapcsolatrendszere, valamint az orosz-ukrán háború következményei a jövőre nézve – mondta Kovács Gábor.

Az egykori diák az előadás kezdetén visszaemlékezett egykori tanítója, Bánki-Horváth Sándor történelem óráira, majd erre reflektálva beszélt a világ jelenlegi helyzetéről, Európa és az Egyesült Államok viszonyrendszeréről is. Számára, visszatérni a régi iskolába szép emlékeket idézett fel, dr. Blahó János, a programsorozat szervezője, is évfolyamtársa volt a táncsicsos években.

– Én nagyon sokat járok Orosházára. Ugye az én bázisom Kakasszéken van, ott élek a régi házunkban, amelyet nemrég visszavásároltam, ezért gyakran járok vissza ide akkor is, amikor nincs nyilvános megjelenésem. A régi iskolámba visszatérni pedig szintén egy nagyon jó élmény volt – mondta a bankár.

Kovács Gábor jelenleg azon dolgozik, hogy Kakasszéket ismét felvirágoztassa. Az elmúlt években már négy vendégházat, valamint egy közösségi házat is kialakítottak a településen. Következő nagy projektje pedig, hogy Uniós forrásokból kitakarítsák az ott található tavat, amely az előzetes becslések alapján körülelül 300 millió forintba kerül majd.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.