- hirdetés -

A szeptemberi esős időszak elmúltával szorgos munkával folytatták az évet az orosházi gazdák is.

A repce elvetése után azonnal az őszi árpa és a búza vetésével folytatták. Mint Herczeg Tibor egyéni gazdálkodó elmondta, jó körülmények között kerülhet idén földbe az árpa és a jövő évi kenyérnek való.

-A szeptemberi esők után ideális magágyat tudtunk készíteni és szeptember 27-én meg is kezdtük az őszi gabonák vetését. Bár a nappali meleg miatt nagy a párolgás, az elsőként sorra került táblákon már szépen ki is kelt, mutatja a sorát. A tervezett vetésterület kb. nyolcvan százalékában már a földben várja a mag a tavaszt. A jó időnek köszönhetően megjelentek a repce kártevői, a vetéssel párhuzamosan ezzel is kell foglalkoznunk – sorolja a gazda.

Mint megtudtuk, az őszi gabonák vetésterülete a tavalyihoz képest jelentősen megnőtt az orosházi határban, jórészt a kukorica kárára, amellyel az aszály és az extrém forróság miatt sokan „megégették magukat”. Az idei tapasztalatok miatt a repce vetésterülete is csökkent, bár a kisebb gazdaságok közül sokan nem hagytak fel vele.

– A gondokat most kivételesen nem az időjárás okozza. A hozzám hasonló kis gazdaságokat művelők az ősz folyamán nem, vagy csak alig szereztek be műtrágyát. Nem mintha nem lehetne kapni, hanem sokunk számára megfizethetetlen magasságba szökött az ára. Egyelőre várunk, és bízunk benne, hogy tavaszra valamelyest kedvezően változnak a folyamatok – teszi hozzá Herczeg Tibor.

A vetés végeztével az őszi munkák a mélyszántással folytatódnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.