- hirdetés -

Egy vizsgálat alapján összeállt Magyarország legélhetőbb városainak listája. A Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank által készített kutatás igen tág szempontrendszer alapján hozta meg döntését, figyelte az oktatást, az egészségügyet, a kultúrát, a bűnözést, a munkaerőpiacot, a vásárlási lehetőségeket és a lakóingatlanok megfizethetőségét is. A kutatás részleteiből az is kiderül, mely városok, települések, térségek azok, amelyek az egyes elemzési faktorok tekintetében szembetűnően eredményesek. Az oktatás területén hatalmas fejlődést mutatott a közelmúltban az Orosházi járás, ezt a számok is igazolják, így az új lendületnek köszönhetően országos szinten az első tízbe jutottunk.

Az oktatást tekintve a következő szempontrendszer alapján állította fel a rangsort a kutatást végző szervezet: az óvodáskorú lakosságszámhoz viszonyított óvodai férőhelyek száma, a nyolcadik osztályos matematikai és szövegértési kompetenciaszámok átlaga, valamint az adott területre jutó középiskolai osztályok száma alapján határozták meg a járások pontszámát. Emellett vizsgálták még a lemorzsolódás arányát, és figyelembe vették a hozzáadott pedagógiai értéket is.

Az Orosházi járás tavaly már bejutott az első húszba, az is kimagaslóan jó eredménynek számított, idén pedig bekerült az első tízbe, amire joggal büszke az iskolák és a város vezetőségén túl az Oktatási Kerekasztal elnöke, Bojtor István is.

– Orosháza oktatási rendszere nagyon sokszínű, jelen vannak az állami fenntartású intézmények mellett a történelmi egyháziak óvodái, iskolái is – kezdte az elnök. – Tudatos az építkezés a bölcsődéstől egészen a felsőoktatásig. Nagyon örülünk annak is, hogy Orosházának saját egyeteme van, a Kodolányi János Egyetem, és emellett remek kapcsolatot ápolunk a Szegedi Tudományegyetemmel is. És itt az Oktatási Kerekasztal, amelynek munkája legjobb tudomásom szerint még a megyében is példaértékű. Az, ahogyan együtt tudunk működni a helyi oktatási intézményekkel, ahogyan közösen keressük a megoldást a felmerülő kérdésekre. A városunk intézményei nem izoláltan működnek, helyette együttműködve, egymást megértve, segítve teszik a dolgukat.

Bojtor István alpolgármester, az Orosházi Kerekasztal elnöke (Fotó: OrosCafé archív)

Bojtor István, a város alpolgármester hozzátette, Orosháza mint járásközpont komoly szerepet tölt be a környező települések életben is, a Táncsics Mihály Gimnázium, a Székács József Evangélikus Gimnázium és a Kossuth Lajos Technikum is vonzza a fiatalokat. A járás településeiről a közlekedés megoldott, a messzebbről érkezőknek pedig kollégiumi elhelyezés biztosított. Kiemelte, minden adott a jó színvonalú oktatáshoz, amelyeket az önkormányzat a lehetőségei szerint maximálisan igyekszik támogatni.

A Takarék Index említett listája élén leginkább megyeszékhelyek és nagyobb városok állnak, a legmagasabb pontszámokat az ország nyugati és déli részén lévő települések kapták. Általánosságban elmondható, hogy Kelet-Magyarország gyengébben teljesített, ezért is különösen értékes az Orosházi járás teljesítménye.

– Egy eredményességi előrelépés is megfigyelhető az iskolák teljesítménye tekintetében, illetve az oktatás-nevelés szolgáltatórendszerének minőségéről is szólhatunk – fogalmazott dr. Blahó János, a kerekasztal titkára. – Ezek azért is fontosak, mert Békés megye is azon depresszív megyék közé tartozik, ahol a népesség rendkívüli mértékben fogy. Az oktatásnak van egy nagyon komoly társadalmi küldetése, és ebből adódóan egy közhaszna, nevezetesen az, hogy a társadalom tudás- és műveltségtőke megújításának elsődleges színtere. Verseny van, az oktatás minőségét tekintve mi viszont most jól teljesítettünk. Ehhez nagyban hozzájárult az a Szegedi Tudományegyetemmel megkötött rezidensiskola program, amely folyamatosan építkezik. Ennek fontos eleme a Tehetség-HÍD program, amely a középiskolai-egyetemi tehetséggondozás szolgálatában áll, célja a középiskolás tehetségek felkarolása. A középiskola – egyetem váltás megkönnyítéséhez a program nyári tábort, mentori támogatást és szakkollégiumi tagságot biztosít. Nagyon fontos a másik pillér Az óvodától a munka világáig program is, amelynek célja, hogy az itt született gyerekek később ebben a városban szerezhessenek diplomát, és helyben válhassanak sikeres munkavállalókká, ennek érdekében bővítjük az ösztöndíjrendszert.

Dr. Blahó János, az Oktatási Kerekasztal titkára (Fotó: OrosCafé archív)

A harmadik a Nyitott iskola, tanuló társadalom program, amely az élethosszig tartó tanulás lehetőségét segíti elő. Orosházán ma már két helyszínen lehet egyetemi diplomát szerezni, egyrészt a Kodolányi János Egyetemen, másrészt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kihelyezett mérnökképzése által a Táncsics gimnáziumban van erre lehetőség.

Kiemelt kép: illusztráció (Forrás: OrosCafé archív)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.