- hirdetés -

Az Orosházi Oktatási Kerekasztal legutóbbi, február 28-án tartott ülésének egyik napirendi pontja volt, hogy hogyan lehet a város tehetségbarát tevékenységét a tavalyi évhez képest folytatni. A részletekről Orosháza jegyzője, dr. Burai Mihály és a város alpolgármestere, Bojtor István adott tájékoztatást.

Tudás, tehetség, jövőbeli perspektíva – Ezek a kulcsszavai annak a gondolkodásnak, melyet a települések felértékelnek akkor, amikor a városi versenyképességet a jövőre vonatkozóan értelmezik. Erre való tekintettel Dávid Zoltán polgármester ötlete alapján megjelent egy olyan jövőbeli koncepció kidolgozása, amely arra épít, hogy a fiatal tehetséges munkavállalókért folytatott versengésben Orosháza város önkormányzata is értelmezze önmagát. A városi versenyképességet éppen ezért a gazdasági társadalmi fenntarthatóság folyamatában alapvetően határozza meg a rendelkezésre álló fiatal, képzett lakosság lélekszáma, az, hogy ezt a társadalmi csoportot hogyan tartjuk meg és milyen világos ajánlatot fogalmazunk meg számukra – nyilatkozta Orosháza jegyzője, dr. Burai Mihály.

Hozzátette, hogy a városnak képessé kell válnia olyan tudásbázis vonzására és megtartására, amely a befektetések, a vállalkozások számára is komoly vonzóerőt jelenthet. A képzett és tehetséges fiatalokért folyó versenyben mindinkább felértékelődnek az önkormányzat által nyújtott lehetőségek, különösen a hagyományos és innovatív csatornák megtartása és kiépítése, jelen esetben egy olyan ösztöndíj program kidolgozása, mely a meglévő ösztöndíj rendszeren túl a gazdasági szereplők ezen láncolatba való beemelésére összpontosít.

– Ezt azért érezzük különösen fontosnak, mert a gazdasági szereplők által diktált és várt tudásanyag megerősíti a gazdasági szereplőt, a települést, ezáltal kiszélesíti a fiatal és más társadalmi csoportok helyben maradását, a további fejlesztések pedig még élhetőbbé teszik a várost, ez növeli az idegenforgalmat, erősíti a turisztikai attrakciókat és egyáltalán a térség kiemelt fókuszpontjává teszi és teheti, és kell is, hogy tegye Orosháza városát – tette hozzá a jegyző.

A jegyző és a polgármester is hangsúlyozta, erre tekintettel kell elkezdődnie hamarosan annak a folyamatnak, mely a városban működő gazdasági vállalkozásokat partnerségre hívja, annak érdekében, hogy közös ösztöndíj programot dolgozzanak ki úgy, hogy mind az önkormányzat, mind pedig az arra nyitott gazdasági szereplők együttes anyagi hozzájárulással támogassák a tehetséges és Orosházára visszatérni kívánó fiatalokat.

– Jelenleg a Bursa Hungarica felsőfokú ösztöndíj pályázat, a szociális rendeletünkbe épített, felsőfokú intézményben nappali oktatási rendjében tanulmányokat folytatók szociális ösztöndíjának kettőssége törekszik az arra rászoruló fiatalok támogatását garantálni, ugyanakkor ezen hagyományos eszközök mellett – akár ezt teljes egészében felváltva – a gazdasági szereplőkkel közös ösztöndíj program lehet a hosszú távú garanciája a fiatalok – az általuk elsajátított, jól fejlesztett tudásanyag – itthon tartásának és a város megtartó erejének fokozására – ismertette a részleteket Orosháza alpolgármestere, Bojtor István.

Mint mondta, ezek a reményeik szerint nagyon közeli – 2025-ben el is indítható – jövőbeli elképzelések, melyet ki kell egészíteni egy olyan – a helyben tartást tovább dinamizáló – lakásprogrammal, amely a visszaváráshoz, a letelepedéshez, a tudásanyag bővítéséhez elengedhetetlen prioritás.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.