- hirdetés -

A környező országokban keresett élelmiszer a jó minőségű magyar hal. Idén karácsony előtt elképzelhető, hogy hiába keresik az üzletekben ezt a csemegét. Mint kiderült, nagyrészt az aszály felelős a haltermelés csökkenéséért.

Németh István a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke elmondta, a 26 ezer hektáros összterületű magyarországi tógazdaságokban idén komoly gondokat okozott a 121 éve nem látott óriási aszály, amely legsúlyosabban a dunántúli völgyzárógátas halastavakat érintette. Több száz hektárnyi tófelület kiszáradt, illetve több ezer hektáron csak a felét tudták biztosítani az üzemi vízszintnek. A sekély vizekben könnyen prédává vált halállományt kormoránok, gémek, kócsagok, sirályok pusztították. Becsléseik szerint a Dunántúlon mintegy 15-20 százalékkal kisebb lesz a termés idén, és miután a haltermelésre három éves ciklus a jellemző, a későbbiekben a 30 százalékot is elérheti a visszaesés a térségben.

A képhez tartozó alt jellemző üres; 211118_Halaszat_HB-11-1024x682.jpg a fájlnév
Két tógazda. Tóth B. Mihály (b) és Németh István MA-HAL elnök (archív fotó: OrosCafé)

– A költségek emelkedése miatt karácsonykor akár 1800-2000 forintba is kerülhet  egy kiló ponty – jósolta az elnök.

Németh István hozzáfűzte, hogy a korábbi években a magyar haltermelés 18-22 százalékát exportálták, idén várhatóan ez az arány 10 százalék alá csökken a hazai ellátás zavartalansága érdekében, pedig keresett a jó minőségű magyar hal a környező országokban. A rendkívüli aszály, valamint a takarmány- és energiaárak drasztikus emelkedése újfajta kihívások elé állította idén a haltermelő ágazatot, ennek ellenére, az export csökkentésével lesz elég tógazdasági hal a horgászat számára szükséges haltelepítéshez és a lakosság karácsonyi igényeinek kielégítésére is.

Van kivétel

Szerencsére nem mindenütt ilyen rossz a helyzet. Orosházán Tóth B. Mihály halastavait is megviselte a hőség és különösen az aszály, de mint mondja nem panaszkodhat így sem az idei évre.

– Az én tavaim az évente keletkező belvízből nyerik a vízutánpótlást. Ez az idén gyakorlatilag nulla volt. Van két kútra engedélyünk, de ez, a negyven fokos melegben az égvilágon semmire nem elég. Napi egy centit csökkent a párolgással a vízszint, most is kb. fél vízen vannak a tavak. A nagy melegek idején az összes létező szellőztető, levegőztető berendezést üzembe állítottuk, így meg tudtuk előzni a pusztulást – elemzi a helyzetet a tógazda.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.