- hirdetés -

A rezsiárak változása miatt sokan törik a fejüket azon, hogyan tudják megfizethető keretek között tartani az energiaszámlákat úgy, hogy közben nem kell átalakítani az otthonuk teljes fűtésrendszerét. A témáról a BELUK Klímatechnika szakértőjével, Lukács Sándorral beszélgettünk.

– A rezsiköltségek változása miatt sokan keresik a lehetőségét annak, hogyan csökkentsék a gázfelhasználásukat, és összességében az energiaköltségeiket. A szakma határozottan ajánlja a klímát, mint megoldást.

– Valóban, hiszen ez az ősz olyan rendkívüli helyzet elé állította az ingatlantulajdonosokat, ami gyors döntést, mégis hosszú távú megoldást igényel a családoktól. Ráadásul gyorsan kell ügyintézni is, hiszen itt van a fűtési szezon a nyakunkon, és persze a beszállítói és szolgáltatói oldalon is megvannak a kapacitásbeli korlátok. Márpedig az otthonok nem maradhatnak fűtés nélkül. Nos, minden környezeti tényezőt számba véve az egyik legjobb megoldás lehet, ha a családiházak, lakások tulajdonosai a fűtésre optimalizált klímaberendezések mellett döntenek, mint a rezsiköltségek csökkentését támogató fűtési lehetőség. Erre szeretné a szakma felhívni a figyelmet.

– Már a szóösszetétel is furcsán hangzik: fűtésre optimalizált klíma; mit jelent ez pontosan? Hogyan kell elképzelni azt a házat, ahol klímával szeretnék megoldani a fűtésszámlák csökkentését?

– Annyira nem új keletű dolog a klímás fűtés, hiszen már évek óta alkalmazzák a technológiát olyan ingatlanokban, ahol például nem adott a gázellátás. Jellemzően ilyenek a hétvégi házak, nyaralók, ahol sokan ma már télen is megfordulnak, vagy éppen állandóan ott élnek. Tehát a technológia már adott volt, de tény, hogy jelentős fejlődésen ment át. Az egyik ilyen, hogy a fűtésre optimalizált klímák ma már hőszivattyús technológiát használva magasabb fűtési energiát állítanak elő, mint az ehhez felhasznált elektromos áram, ezzel pedig energiát takarítanak meg. Mindemellett a technológia minősítése miatt a fűtési idényben a kedvező, ún. H-tarifával működtethetők, ez pedig tovább csökkenti az energiaszámlát. A legújabb berendezések akkor is stabilan működnek, ha a kinti hideg eléri a -25 celsiust, ezek az ún. fűtésre optimalizált klímák. Az inverteres technológia pedig ismét költségcsökkentő tényezőt jelent ezeknél az eszközöknél. A legjobb hatásfok és a legkedvezőbb energiafelhasználás érdekében ezeket a berendezéseket is, a szükséges teljesítményt az egyes helyiségekhez kell méretezni, amit fűteni szeretnénk. Persze azt is el kell dönteni, hogy valahol csak kiegészítő fűtésként használjuk, pl. egy nappaliban, ahol sokat tartózkodnak a családtagok és magasabb kell legyen a hőfok, mint mondjuk egy konyhában, ahol egyébként főznek, vagy az alvást biztosító hálóban. Vagy a klímával konkrétan fűteni szeretnék az adott helyiséget, lakást, házat. Ennek megfelelően fűtés céljára használhatunk egy, de akár több klímaberendezést is egy házban.

– Úgy fogalmazott „minden környezeti tényezőt számba véve az egyik legjobb megoldás lehet. Mégis milyen szempontok szólnak a klíma mellett?

– Az előbb felsorolt költséghatékony megoldások – a hőszivattyú, a H-tarifa, az inverteres gazdaságos működés – mind az energiafelhasználás csökkentését jelentik. Mindemellett október van, és a „klímás fűtés” beszerelése – a darabszámtól függően – néhány órát vesz igénybe, ráadásul a hazai árukészlet is egészen jól áll. Ami pedig nem elhanyagolható, az a beruházás költsége és a megtérülési ideje. Klímával fejleszteni az ingatlanunkat – szintén darabszámtól és persze teljesítménytől függően – a néhány százezer forinttól a milliós tételig tartó beruházást jelent. A legtöbb ingatlan esetében már az első fűtési szezonban megtérül, amit erre költünk, utána pedig már csak a megtakarítást fogjuk érzékelni. Az sem utolsó szempont, hogy ezzel növeljük az ingatlanunk értékét, a magas energiaszámlák helyett. Ráadásul a beruházáshoz sok család még állami támogatást is igénybe vehet.

– Valamilyen ellenjavallat mégiscsak lehet.

– Általánosságban nincs ilyen. Természetesen ezeket a berendezéseket is karban kell tartani, hogy sokáig az egészségünket és a jó közérzetünket szolgálják. A legújabb klímák kimondottan csendesek, de tény, hogy légmozgást generálnak, ezért jól meg kell választani a helyüket. Olyan megrendelővel még nem találkoztam a munkám során, aki azért keresett volna, hogy csináljuk vissza az egészet.

– Van különbség az egyes márkák eszközei között?

– Hogyne, az mindig van. A technológia adott, de az alkatrészek és a szerelés minősége, a dizájn, a szervizháttér, sok apró részlet eltér. Ezek lehetnek azok a tételek, amelyek alapján azt mondjuk elégedettek vagyunk a klímánkkal, vagy éppen bosszúságot okoz. Éppen ezért a cégünk választása nem véletlen, mi a lakossági klímaértékesítésben világelső márka mellett tettük le a voksunkat, és nem bántuk meg.

– Mit tanácsol azoknak, akik a fűtési szezon előtt szeretnének tenni a költségeik csökkentéséért?

– Ne habozzanak! Hozzák meg a döntést és tegyék meg a szükséges lépést mielőbb, nem lehet tovább várni.

A BELUK Klímatechnika megyeszerte – Orosházán is – segíti az ingatlantulajdonosokat szakértelmével, precíz és gyors kivitelezést vállal fűtésre optimalizált klímaberendezések telepítésével: klima@beluk.hu +36 70 946 7216. További információk a cég honlapján.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.