- hirdetés -

A klímaváltozásról és a környezeti hatásokról szólt a Rotary Klímakonferenciája Budapesten, melyre egy orosházi fiatalt, Varga Lászlót is meghívtak. A Táncsics gimnázium diákja rövid élménybeszámolóban osztotta meg tapasztalait.

November 12-én rendezték meg a budapesti Benczúr Hotelben a Rotary Klub által szervezett Klímakonferenciát, ahol érdekes előadásokon keresztül vezették be a résztvevőket a klímaváltozással járó problémákba és az ezzel kapcsolatos jövőbeli tervekbe.

– Nagyon érdekes volt a sok szakember véleményét és tapasztalatát meghallgatni. Rengeteg dolgot tudhattunk meg a környezeti hatásokról, az Európai Unió célkitűzéseiről, de a Magyarországot érintő klímaváltozási problémákról is szó esett – mesélte Varga László – Meglepő volt hallani például, hogy a fővárosban évente hat millió tonna szén-dioxid keletkezik, amely egyenlő a Mátrai Erőmű éves kibocsátásával – emelte ki.

A problémák mellett a tervekről és a különböző alternatívákról is beszéltek a konferencián. Budapesten például megjelentek az elektromos járművek, köztük autók, kerékpárok és rollerek, amelyekkel a várost szeretnék környezetbaráttá tenni. Az Európai Unió is ezen dolgozik, célkitűzései között szerepel, hogy 2050-re teljesen klímasemleges legyen.

Mindemellett a vízről és a megújuló energiaforrásokról is több előadást hallgatták meg. Varga László számára megdöbbentő volt hallani, hogy ma már 30 ezer hidrogénmeghajtású autó megy az utakon. Megtudta, ennek az újfajta energiahordozónak köszönhetően nem termelődik káros anyag az égés során, és az áramtermelésre is remek alternatíva lehet.

A nap zárásaként a zöld élelmiszertermelésről, a magyarországi öko élelmiszergyártásról is szó esett. A szakemberek elmondták, leginkább étkezési szokásaink megváltoztatásával segíthetünk azon, hogy nálunk is, csakúgy mint Ausztriában, fenntartható legyen a mezőgazdaság.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.