- hirdetés -

A nyár és a kánikula beköszöntével aki teheti, autójában, lakásában, munkahelyén élvezi a klímaberendezés hűsítő hatását. Tény, hogy egy lehűtött helyiségben jobban lehet koncentrálni, pihentetőbb az alvás és jobb az általános közérzet is. Viszont csak akkor érvényesülhetnek az eszköz pozitív hatásai, ha tudjuk, hogyan használjuk azt helyesen, ellenkező esetben viszont komoly károkat okozhatunk a szervezetünkben.

Klímahasználattal kapcsolatos kérdéseinkre dr. Szemenyei Gabriella háziorvos válaszolt.

Hogyan használhatjuk jól a klímát? Milyen szabályokra érdemes figyelni?

– Az Országos Közegészségügyi Központ tanácsa, hogy mérsékelt hűtést alkalmazzunk! A klímát érdemes a külső hőmérsékletnél maximum 6-8 Celsius fokkal hidegebbre állítani. Nagyon fontos emellett, hogy ne tartózkodjunk közvetlenül a kiáramló hideg levegő előtt vagy alatt! A lakásokban, irodákban, bevásárlóközpontokban működtetett klímaberendezések tisztítását és fertőtlenítését évente minimum egyszer, nagyobb porterhelésnek kitett helyeken évente kétszer ajánlott elvégezni. Autóban 10-15 ezer kilométerenként ajánlatos cserélni a pollenszűrőt.

Milyen hatással lehetnek a szervezetünkre a nem megfelelő klímakörülmények?

– A hideg-meleg környezeti változásokhoz mindenki másképp tud alkalmazkodni. Az ideális klíma általi hőmérséklet megítélése elég szubjektív, így a tünetek jelentkezése igen változó lehet attól függően, ki mennyire érzékeny. Különösen a gyermekek, kismamák, idősek és valamilyen légzőszervi megbetegedésben, allergiában szenvedők lehetnek ebben a tekintetben a legérzékenyebbek. Elsősorban a légzőrendszerünkre és a vérkeringésünkre nézve lehetnek negatív következményei a nem megfelelő használatnak, de valójában ez az egész szervezetünkre kihatással lehet. A klimatizált helyiség levegője gyakran száraz, ez okozhat légzési panaszokat, légszomjat, a szem, a torok és az orrnyálkahártyák szárazságát. Emellett fejfájást, szédülést, kimerültséget is tapasztalhatunk. Sokaknál jelentkezik megfázásos, allergiás tünet (orrfolyás, tüszkölés, köhögés, könnyezés), akár kötőhártya-gyulladás és fogfájás is. A száraz levegő a bőrünkre is szárító hatással van. Ha a hideg levegő közvetlenül ér minket, akkor ízületi, izomfájdalmak és gyulladások is kialakulhatnak. Ha túl meleg hőmérsékletből hirtelen hideg levegőbe kerülünk, vagy még inkább fordítva, ez megterheli a keringést, és súlyos esetben keringési problémákat, szívelégtelenséget okozhat.

(Fotó: Horváth Bence)

Miért fontos a klímaberendezés évenkénti tisztítása?

– Ha a klíma légtisztító és szűrő rendszere nem kellően tiszta, az akár még több gondot is okozhat, mivel ez a zárt rendszer kedvez a baktériumok, vírusok és gombák elszaporodásának. Ritka, de annál veszélyesebb lehet a legionellosis és a szisztémás gombafertőzés, melyek kórokozói a légkondicionáló rendszerében megtelepedve és a levegőbe jutva okozhatnak súlyos tüdőgyulladást.

Hogyan tehetjük elviselhetőbbé a kánikulát?

– Azt javaslom, igyekezzünk más módon is alkalmazkodni a meleghez. Ilyen lehet a bő folyadékbevitel, a fizikai hűtés, a tusolás, a könnyű étkezés, a közvetlen napozás kerülése, a kalap és könnyű ruházat használata. Amennyire lehet, tartózkodjunk az árnyékban, illetve a hűvösebb szobában! A kertben a lebetonozott részekkel szemben növeljük azoknak a területeknek a nagyságát, melyeket növényekkel ültetünk tele. A beton ugyanis hamar felmelegszik, és sokáig meg is tartja a hőt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.