- hirdetés -

Az előző évekhez hasonlóan idén is hagyományőrző napot tartottak a Vörösmarty Mihály Általános Iskola Rákóczitelepi Tagintézményében. A témát Orosháza egyik jelképe, a körte szolgáltatta. Agyagból megformázták, a versek és dalok szövegébe pedig becsempészték az őszi gyümölcsöt, valamint egy sztárfellépő is érkezett az iskolába.

Idén is egy tanítás nélküli munkanapon rendezték meg a hagyományőrző napot a Rákóczitelepi iskolában, amelynek Orosháza és annak történelme, kiemelt helyen pedig a város egyik jelképe a körte adta a nap tematikáját.

– Agyagozás során körtét formáztak a gyerekek, megismerkedtek az Orosházára jellemző lovas múlttal, varrtak, és a népi játékok során is a körtéhez kapcsolódó táncokat, dalokat hoztunk be a mai programba. Forgó színpad szerűen mentek a gyerekek és a szülők a különböző állomások között, a nap végét pedig egy rövid koncerttel zártuk – mondta Kiss Gabriella, intézmény-vezető.

A nap folyamán az egyik teremben lovas eszközökkel ismerkedtek meg a gyerekek, a másikban pedig körtét hímeztek a Díszítő Művészkör segítségével. A Padlás Múzeum is eljött az iskolába, Bors Imre a régi tárgyakon keresztül mutatta be a diákoknak Orosháza történelmét. Hornyákné Sila Katalin fazekas, az agyagozás művészetébe vezette be a fiatalokat, akik körtét formáztak a különleges anyagból. Majd a nap fellépései következtek.

– Nagy örömmel fogadtam a meghívást az iskolába. Egy nagyon színes programmal jöttek a szervezők, minden ami körte. Ez nem csak az őszhöz kapcsolódik és a gyümölcshöz, hanem magához Orosháza történelméhez is. Ezzel kapcsolatban fogok a gyerekeknek egy kis mesés, mondókás foglalkozást tartani – árulta el Gyapjasné Béres Enikő.

A gyerekek Béres Enikővel együtt mondták a különböző verseket, valamint a Tavaszi szél dallamára énekelték el Károlyi Fülöp Béla egyik Orosházáról szóló versét. A rövid, szórakoztató fellépés után, a 2019-es Dal egyik versenyzője Zsombok Réka, Zséka tartott koncertet a diákoknak, tanároknak és szülőknek egyaránt.

– Béres Enikő jóvoltából vagyok ma itt, ugyanis múltkor én helyettesítettem őt egy oviturné alkalmával, így mondhatni véletlen kerültem ide. Ma saját dalokkal és feldolgozásokkal érkeztem az iskolába, és eddig nagyon jól érzem magam Orosházán. Bízom benne, hogy tetszeni fog a gyerekeknek a produkcióm – mondta Zséka.

Az énekesnő koncertje végül óriási sikert aratott. A gyerekek együtt énekelték vele Máté Péter és a Quimby dalait, amin Zséka nagyon meglepődött. A szülők számára is maradandó élmény volt a rövid előadás, többen elérzékenyültek a nézőtéren.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.