- hirdetés -

Kondoroson, a Művelődési Központban zajlott le a Magyarok Kenyere 15 millió búzaszem Program ez évi záró eseménye. Kiosztották a Békés megyei szervezeteknek a program liszt-adományait.

Az ünnepi rendezvényen Kondoros polgármestere köszöntötte a megjelent adományozókat és adományokat kapó szervezetek képviselőit, majd Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke emelkedett szólásra. Az elnök beszédében méltatta a megye gazda társadalmát, akik a számtalan nehézség – aszály, gyenge termés – közepette is nyújtották segítő kezüket és elhozták adományukat a rászorulók támogatására.

Kozsuch Kornél mindenkinek megköszönte, aki valamilyen módon segítette a programot (Fotó: Dancsó József)

– Nagyon örülök és büszke vagyok a Békés megye gazdáira, hisz ebben az aszály sújtotta esztendőben is 401 adományozótól 390 mázsa búza gyűlt össze. A kampány kezdetén arra gondoltunk, ha sokan adományozunk, valamivel kevesebbet, akkor is több gyűlik össze és ez a tézis szépen beigazolódott. az adományozók száma, a tavalyi évhez képest megnégyszereződött. Őszintén remélem, hogy ezt a négyszázas számot jövőre is meg tudjuk tartani. A megőrölt gabonából 1,1 tonnát Kárpátaljára és Erdélybe szállítjuk, az ottani rászoruló magyarok részére, a többit megyei civil szervezetek kapják. Nagyon köszönjük a Baranya megyei gazdák együttérző támogatását, akik az itteni extrém nehéz körülményekre tekintettel 5 tonna búzával toldották meg a szétosztható mennyiséget – mondta el beszédében egyebek mellett Kozsuch Kornél.

Az eddigi tizenkilenc civil szervezettel szemben idén huszonnégy szervezet részesül a Magyarok Kenyere program adományaiból, Mezőhegyestől Biharugráig, köztük az Orosházi Kistérségi Egyesített Gyermekjóléti Központja és Családsegítő Szolgálata. Az orosházi intézményt az ünnepségen képviselő Vozár Krisztina elmondta, hogy még sok munkájuk lesz, mire az adomány eljut a rászoruló családokhoz.

Az orosházi intézménynek szánt adományt Vozár Krisztina vette át (Fotó: Dancsó József)

– A most nekünk adományozott 800 kiló lisztet, megérkezése után kollégáimmal szét szortírozzuk és a térség nyolc településén osztjuk szét rászoruló családok, idős emberek közt. Ez a mennyiség több, mint amiben tavaly részesült az intézmény, így örömünkre több helyre jut a segítségből. Ők első sorban a gondozott családjaink, illetve a látókörünkben lévő rászorulók lesznek – mondta el Vozár Krisztina.

Az orosházi gazdaköri alelnök, Horváth József is a díjazottak közt szerepelt (Fotó: Dancsó József)

Az adomány átadó ünnepségen emléklappal és apró búzás zsákocskával köszönték meg az adományozásban, illetve annak szervezésében élenjáró gazdák segítségét. A díjazottak közt volt az Orosháza és Térsége Gazdakör alelnöke, Horváth József is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.