- hirdetés -

Magyarországon az 1950-es években indult útjára az intézményesített zeneoktatás, Orosházán pedig 1955. december 4-én nyitotta meg kapuit a zeneiskola. Mivel két évvel ezelőtt a járványhelyzet miatt nem tudták méltóképpen megünnepelni a jubileumi, 65. évfordulót, úgy döntöttek, hogy október 8-án pótolják be a jeles eseményt.

A hangverseny nyitó fanfárját Pintér Attila előadásában hallgathatta meg a Petőfi Művelődési Központ Szokolay Sándor-termében összegyűlt közönség. Attila annak idején szintén a zeneiskola növendéke volt, később pedig a Szegedi Szimfonikus Zenekar megbecsült zeneművészévé vált. Nem ő volt azonban az egyetlen a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola egykori növendékei közül, aki visszatért egykori intézménye meghívására.

A műsor kezdetén Kardosné Bánhidi Éva, az intézmény igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy ugyan már két évvel ezelőtt szerették volna megtartani az iskola alapításának 65. évfordulóját, a koronavírus-járvány azonban akkor keresztülhúzta a számításokat. Idén viszont végre semmi nem állhatott az útjukba. A rendezvényen generációk találkoztak, hiszen olyan növendékek is felléptek, akik még középiskolai tanulmányaikat végzik és olyanok is, akik már 30 vagy 40 évvel ezelőtt vették át diplomájukat. Nagy ünnep volt számukra a szombat délután, hogy találkozhattak és egy kicsit visszaemlékezhettek a régi időkre.

– Mert az ünnep a különbözés, az ünnep a mély és varázslatos rendhagyás, az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme – valljuk együtt Márai Sándorral. Az iskola mindig is értékteremtő szerepet játszott a város és a megye kulturális életében, a helyi térzenék, a közművelődési intézmények és civil szervezetek ünnepségein. Az intézmény 2000-től viseli a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola nevet, ekkor indult el a zeneoktatás mellett a képző- és táncművészet, valamint a színjátszás – idézte fel.

Hozzátette, alapelvük az elmúlt évek, évtizedek során nem változott: Mindenki ügyes valamiben és mindenki egyformán fontos. Az elmúlt 65 év során több ezer ember tanult itt és szerette meg a zenét, vált művészetet értő és szerető felnőtté. Sokan léptek itteni tanulmányaikat követően is zenei, valamint tánc és képzőművészeti irányba tovább és váltak az évek során elismert művészekké. Így tett Szabados-Tóth Gábor is, aki 1975-ben végzett a zeneiskolában.

– Nagyon megható, nehéz is megfogalmazni az érzéseimet, hiszen abban a teremben léphetek fel most ismét, ahol egykor még kisdiákként koncerteztem majdnem 50 évvel ezelőtt. Azóta zenetanár lettem és én magam is számos alkalommal meg tudom élni ugyanazt, amit annak idején a tanáraim – mesélte. Hasonló érzésekkel készült szombat délutáni előadására Benkő Katalin is, a Bartók Béla Zenetudományi Karon végzi egyetemi tanulmányait. Jövőre fog diplomázni, de mindig is hálás szívvel tekintett vissza az itt szerzett alapokra.

Az operaénekesként és magánének tanárként tevékenykedő Matkócsik Éva is boldogan tért vissza egykori iskolája hívására, mint mondta, bármikor hívhatják, ő vissza fog térni énekelni. Nem volt ez másként most sem, hiszen ő volt az első annak éneket tanulhatott a zeneiskolában.
– Tóth Zsigmondné Eta nénit szeretném megemlíteni, akinek nagyon sokat köszönhetek. Ő indított el a pályán, melynek köszönhetően később Szegeden a konzervatóriumban tanulhattam és zeneakadémiát végezhettem. Ez az iskola az életem legszebb része volt, amióta az eszemet tudom, a zene mindig központi szerepet játszik az életemben – árulta el.

A fellépőket hatalmas taps fogadta produkcióik végeztével, a rendezvény pedig elérte célját, hiszen egy emlékezetes délutánt tölthettek együtt színvonalas fellépésekkel kiegészítve.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.