- hirdetés -

A református iskolában is megünnepelték pénteken az Európai Diáksport Napját. Közös tánccal indult a móka, majd jöttek a kézi- és focimeccsek, a közös séta és futás, no meg a gyerekek kedvence, az Exatlon.

Az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola összes évfolyamának minden osztálya részt vett a szeptember 30-ai sportnapon. A gyerekek nagy örömére csak az első három tanítási óra volt megtartva, azután bekerültek a tolltartókba a tollak, a táskákba a könyvek, és elkezdődött a program, amit egész héten vártak már a diákok és a tanárok egyaránt.

A 11 órakor kezdődő sportnap közös zumbázással indult, kiderült, a gyerekek legalább annyira ismerik és szeretik Korda Gyuri bácsi Reptér című dalát, mint a szüleik és nagyszüleik. Minden korosztály ropta és énekelte ezt a slágert is, akárcsak az Iko Iko-t, vagy épp INNA Up című slágert.

A bemelegítésnek is kiváló közös tánc után a gyerekek szabadon választhatták ki, milyen sportággal foglalatoskodnának szívesen. A nagypályán volt az alsós és a felsős foci-, majd a kézimeccs, a tornateremben pedig előbb teniszezhettek, később pedig exatlonozhattak a gyerekek.

– Több orosházi iskolához hasonlóan mi is igyekeztünk a saját lehetőségeinkhez képest a legjobbat kihozni ebből a napból – fogalmazott Móricz Bence, a nap főszervezője. – Egy időben több helyszínen különböző mozgásformákat próbálhatnak ki a gyerekek. Ez nagyon fontos, sőt, a mai világban kiemelten az. A mostani gyerekek egy része nem tud szökdelni, a legtöbben nem ugranak árkot, nem másznak fára. Üresek a játszóterek, vagyis az a fajta mozgáskultúra, amiben anno mi felnőttünk, hiányzik az életükből. A telefonon és a tableten megy a mutatványverseny, de a való életben nem, ennek köszönhetően sok olyan alapvető készségről beszélhetünk, amelyekkel sajnos ők nem rendelkeznek. Pedig a testnevelés, a mozgásfejlesztés nagyon fontos, épp ezért is veszünk részt ma ebben az európai szintű kezdeményezésben.

A gyerekek nagyon élvezték a nyüzsgést. A nap megálmodói az iskolán belüli lehetőségek mellett a kapun kívülre is szerveztek programokat. Az alsósokra séta, a felsősökre futás (egészen pontosan 2022 méternyi) és kerékpározás várt, de emellett a gurulós sportok – úgy mint roller, görkorcsolya, gördeszka – kedvelői is nekiindulhattak a városnak, természetesen tanári felügyelet mellett. A gyerekek egy része a főtér, másik része a templom, illetve a Máltai játszótér felé vette az irányt. Jó kedvben és energiában nem volt hiány. És bár reggel még nagy cseppekben esett az eső, szerencsére a rendezvény ideje alatt csak a nap sugarait érezhették az arcukon a diákok.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.