- hirdetés -

Ahogyan 2006 óta minden évben, idén is megrendezik hazánkban az Európa-szerte nagy érdeklődésre számot tartó eseménysorozatot, a KutatóÉjszakáját, amely a tudományt és a kutatóéletpályát hivatott népszerűsíteni. A Kodolányi János Egyetem oktatói szeptember 30. és október 1. között adnak elő online- illetve személyes formában. A közel 1 órás prezentációk többek között a digitális képmanipuláció, a mesterséges intelligencia élettani hatásai, valamint a nyelv és gondolkodás kapcsolatának kérdésköreit érintik, továbbá kitérnek az ARTNOUVEAU2 projekt eredményeire is.

Bejegyzésünkben összegyűjtöttük, hogy szeptember 30. és október 1. között a KJE oktatói mikor és milyen témákban tartanak előadást.

Részletes program, linkek az online előadáshoz és regisztrációs link a személyes eseményekhez:

I. A gép forog, az alkotó pihen – Mesterséges intelligencia a művészetben (online előadás)

Előadó: Dr. Jász Borbála, egyetemi docens (Művészeti és Kreatív Iparágak Kutatóközpont /Kreatív Iparágak Intézet)

Időpont: 2022. szeptember 30. 17:00-17:45 óra

Az online esemény linkje.

Az előadás tartalma:

Rövid ismertetés: A mesterséges intelligencia szerepe életünkben fordulóponthoz érkezett. A pingpongozó robot és az emblematikus Kasparov-IBM Deep Blue sakkjátszma után az MI már a művészetben is megjelent. 2018-ban a Christie’s őszi aukcióján 432 000 dollárért kelt el egy mesterséges intelligencia által létrehozott portré, amelyen a művész aláírása helyett egy algoritmus látható. Sougwen Chung képzőművész alkotásait egyenesen robotokkal közösen készíti. Az előadás arra tesz kísérletet, hogy megvizsgálja, milyen új kapcsolatokat teremt az MI a tudomány és művészet között.

II. A „Hotelföldrajz, avagy Hol vannak a szállodák?” (online előadás)

Előadó: Dr. Kátay Ákos, Turizmus Tanszék, tanszékvezető-helyettes, egyetemi docens

Időpont: szeptember 30. 17:00-17:45

Az online esemény linkje.

Az előadás témája: A játékos kvíz során szállodai szobákból készült fotókon látható nevezetességek felismerése a feladat. Az attrakció mellett azonosítani szükséges az országot és a települést is, ahol a látványosság található. A kvíznek nincs tétje, a sikerélmény a jutalom.

III. Megtévesztés a fotográfiában (online előadás)

Előadó: Dr. Bátori Zsolt, egyetemi docens, a KJE Művészeti és Kreatív Iparágak Kutatóközpont vezetője

Időpont: 2022. szeptember 30. 18:00-18:45 óra

Az online esemény linkje.

Az előadás tartalma: Az előadás azt a kérdést járja körül, hogy a technológiai fejlődés, a digitális képmanipuláció mindenki számára könnyedén elérhetővé válása valóban odavezetett-e, hogy ma már nem hihetünk a fotóknak. Feltesszük azt a kérdést, hogy mi is a megtévesztés a fotográfiában, illetve, hogy létezik-e nem manipulált fotó. Megvizsgáljuk, hogy valóban minden manipulált fotó megtéveszti-e a nézőt, illetve, hogy lehet-e megtévesztő olyan fotó, amit nem szerkesztettek megtévesztő módon és célzattal. Az előadás végén pedig arra a kérdésre igyekszünk választ adni, hogy mikor hihetjük el, hogy a fotó nem megtévesztő, illetve mikor van okunk gyanakvással közelíteni a fotókat.

IV. Borcsokoládé-főzés és előadás a 18-19. századi likőrökről és egyéb italról

Regisztráció az eseményre.

Előadó: Dr. Füreder Balázs, Turizmus Tanszék, egyetemi docens

Időpont: szeptember 30. 18:00-18:45

(személyes formában – Kodolányi János Egyetem budapesti oktatási központ 1139 Budapest,

Frangepán utca 50-56. földszinti klubterem)

Az előadás témája:1686-ban Francesco Procopio dei Coltelli szicíliai nemes párizsi kávéházában a kávé és a tea mellett már felszolgálták a különböző likőröket, fűszeres borokat és az ízletes csokoládét. Hazánkban szintén a 17. században jelentek meg ezen italok, de majd csak a 18-19. században terjedtek el szélesebb körben. Az előadás során megismerkedhetünk pár korabeli likőr és néhány egyéb alkoholos finomság elkészítésével, amelyek közül megkóstolhatjuk a borcsokoládét.

V. Szecesszió és turizmus – Az Artnouveau2 Projekt eredményei

Előadó: Dr. Rátz Tamara, Turizmus Tanszék, tanszékvezető, főiskolai tanár

Időpont: szeptember 30. 18:45-19:30

Személyes és online formában is !

Itt: Kodolányi János Egyetem budapesti oktatási központ 1139 Budapest,

Az esemény linkje. 

Frangepán utca 50-56. földszinti klubterem)

Az előadás témája: az ARTNOUVEAU2 projekt (2020-2022) célja a szecessziós kulturális örökség felelős és fenntartható felhasználása a Duna-régióban. Az előadás a projekt eredményeire támaszkodva azt mutatja be, hogyan lehet ennek az örökségnek a vizuális és érzelmi vonzerőjét felhasználni arra, hogy a szecessziós úti célok emlékezetes és vonzó helyként jelenjenek meg a látogatók és a helyi lakosok szemében.

VI. Színek, nyelvek, gondolkodás és a gyerekek (online előadás)

Előadó: Dr. Szitó Judit, Angol Nyelv és Irodalom Tanszék, főiskolai tanár

Időpont: szeptember 30. 19:00-19:45 óra

Az online esemény linkje.

Az előadás tartalma: Az előadás színnevek és más példák segítségével ismerteti, mit gondolunk a nyelv és gondolkodás kapcsolatáról, és egy nemrégiben végzett kísérletet is bemutat magyar gyermek színnév-tanulásának folyamatáról. A hallgatóságot is bevonjuk az egyik feladatba.

VII. Turizmustudomány – A Cinque Terre példáján – Kutatói szemmel a turisták között (online előadás)

Előadó: Dr. Donka Attila, Turizmus Tanszék, tanársegéd

Időpont: szeptember 30. 21:00-21:45

Amennyiben az oktató külsős tényezők miatt nem tud megjelenni, a pótelőadás időpontja: október 1. 14:00-14:45 (szintén online formában)

Az online esemény linkje.

Az előadás témája: Mindannyian utazunk. Turistaként azonban nem látjuk, mi miért történik. Miért vannak sokan, miért éppen ott vannak sokan vagy mit tesz az adott fogadóterület annak érdekében, hogy csökkentse a turizmus káros hatásait. Az előadásra egyenesen a Cinque Terre elbűvölő vidékéről érkező előadó a legfrissebb példákkal, történetekkel és nem utolsó sorban látványos képekkel mesél arról, miként tudnak megelevenedni a száraz turizmus tankönyvek ezekben a falvakban sétálgatva. Elmesél mindent, de nem abból a célból, hogy a hallgatóságnak már ne kelljen oda utaznia. Éppen fordítva! Egy kis betekintést szeretne nyújtani, hogy minél kíváncsibbak legyenek és mielőbb utazásra szánják el magukat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.