- hirdetés -

Az idei tanévben a Táncsics Mihály Gimnáziumon volt a sor, hogy megrendezze az „Édes anyanyelvünk” országos nyelvhasználati verseny Békés megyei fordulóját. Az írásbeli és szóbeli részből álló, egész napos megmérettetés végén békéscsabai és orosházi diákok is örülhettek.

Szeptember 15-én rendezték az „Édes anyanyelvünk” középiskolásoknak szóló versenyének megyei fordulóját. Az esemény azért is kiemelkedő jelentőségű, mert az idei már a jubileumi, 50. alkalom volt. 2021 óta a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium, valamint az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégium magyaros munkaközösségei felváltva vállalják a verseny megyei fordulójának lebonyolítását, ezzel hozzájárulva a félévszázados hagyomány életben tartásához, példát mutatva diákjaiknak, felhívva figyelmüket az anyanyelv szépségére, ápolásának fontosságára.

– A nyelvészet nem foglalkozik a szépség kategóriájával, nem is tudja értelmezni, mi a szép, ahogy például az emberi test vonatkozásában az anatómia sem foglalkozik a szépséggel, nem mérlegeli, ki szebb, ki csúnyább – emelte ki Árusné Erős Krisztina, az iskola megbízott intézményvezetője Nádasdy Ádám nyelvész szavait köszöntő beszédében és hozzátette, folyamatosan azon fáradoznak, hogy diákjaiknak átadják a mi szép nyelvünk szeretetét.

Az iskola beszámolójából megtudtuk, hogy a versenyzőknek egy 70 perces nyelvismereti és nyelvhasználati feladatlapot kellett kitölteniük, majd egy rövid felkészülést követően háromtagú zsűri előtt mutatták be szabadon előadott beszédeiket, három választható téma és műfaj valamelyikében, legfeljebb három percben.

Az összesített pontszámok alapján a gimnáziumi kategóriában Dohányos Máté az Andrássy, valamint Hevesi Brigitta, a Táncsics diákja jutott be az országos döntőbe. Szakiskolai kategóriában Máté Petra és Hrubecz Zorka, a BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium tanulói képviselhetik a megyét októberben, Sátoraljaújhelyen.

Albert Roland, az iskola pedagógusa beszámolójában azt is leírta, hogy a verseny lebonyolításában az OVM-Karsai Zrt., a Scola Humanitatis Alapítvány, Csiszárné Szendi Pálma, valamint a Békéscsabai Tankerületi Központ segítette az intézményt. A szervezők bíznak benne, hogy a verseny céljaihoz méltóan a jövőben is kiemelt fontosságú eseményként kezelik majd a részvételt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.