- hirdetés -

Valódi gentleman volt ő, mind megjelenését, mind viselkedését tekintve. Ismerte az egész város, egyesek tiszteletét jogászként, másokét sportemberként vívta ki. Mind szakmai tudását és odaadását, mind személyiségét, optimizmusát és energikusságát tekintve példakép volt ő a fiatalok és idősebbek számára egyaránt, sajnos azonban bármilyen sokat is tett egészsége megőrzése érdekében, az idő múlását ő sem tudta megakadályozni, és 2022. szeptember 6-án egy betegség következtében örökre lehunyta szemeit.

Kocsondi György 1942. július 2-án született Békéscsabán. 80 évet ajándékozott neki az élet, és ő ezt az időt valóban ajándékként élte meg. A hétköznapokban mindig a szépet kereste, az emberek viselkedése mögötti legtöbbször a jó szándékot látta meg. Ligeti Attila barátja szerint ezért sem zárta soha az autója ajtaját. Hitt a becsületességben és az egymás iránt érzett tiszteletben.

– A legcsodálatosabb barát volt – fogalmazott Ligeti Attila. – Mindenkivel nyitott, önzetlen, jólelkű és nagyvonalú. A sport révén ismertem meg sok-sok évvel ezelőtt, a futball, a tenisz és a kondizás is fontos része volt az életének. Közvetlenségével, jó indulatával mindenkit levett a lábáról. Kívül-belül úriember volt ő, aki amellett, hogy bármely helyzetben képes volt bizonyságot tenni intelligenciájáról, egész életében adott a külsejére. Nemcsak elegáns és stílusos megjelenésére, hanem arra is, hogy fitten tartsa magát. Számára nem számított a kor, még életének utolsó éveiben is rendszeresen lejárt az edzőterembe, ahol képes volt szóba elegyedni bárkivel.

Még Musztafa Imre is az ő invitálására kezdett el edzeni az 1970-es években. Egy jókor tett, jól irányzott hívásból született meg aztán sok-sok évnyi töretlen és kitartó munka eredményeként Orosháza első világbajnoka. Akik ismerték Gyuri bácsit, azok tudják, hogy előre köszönni neki nem lehetett, mert ő sokkal hamarabb megtette azt, mégpedig rendkívül szívélyes módon. Végtelenül udvarias volt és előzékeny.

Ügyvédtársa, Dr. Vranka Tibor, az 1990-ig fennálló helyi ügyvédi munkaközösség egykori vezetője így mesélt róla.

– Nagyon jó barát volt. Együtt nőttünk fel, és mindketten a Táncsics Mihály Gimnáziumban érettségiztünk. Gyuri ezután Pesten dolgozott egy évig, majd felvették Szegedre a jogi karra, ahol 1966-ban szerzett diplomát. Édesapja is ügyvéd volt, korai halála után fia vette át irodáját, ahol évtizedeken át tevékenykedett az Orosházi Ügyvédi Munkaközösség tagjaként. Gyuri rendkívül felkészült jogász volt, szaktudásának és jó kommunikációs képességének köszönhetően igen széles ügyfélkörrel rendelkezett. Országos szinten ismerték a szakmában, és kollégái mindenütt kedvelték. Magas szinten, rendületlenül végezte munkáját egészen 1987-ig, mikor is súlyos agytörzsi stroke-ot kapott. Felépülése után újra dolgozni kezdett, egészen a 2000-es évek elejéig vitte praxisát, de sajnos az agyvérzése után már nem tudott ugyanolyan munkatempót vállalni. Élete végéig optimista maradt, olyan, amilyennek fiatal korában megismerték és megszerették az emberek.

Dávid Zoltán polgármester elmondta, dr. Kocsondi György személyében egy előzékeny, udvarias, felkészült úriembert ismert meg, aki tudásával és segítőkészségével mindenkor állt a hozzá fordulók rendelkezésére. 

Kocsondi György temetése 2022. október 15-én 11 órakor lesz az Alvégi temetőben.

Fotók: Kocsondi család gyűjteménye

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.