- hirdetés -

Orosháza sportjának számos ikonikus alakja van, volt. Az egykori legnagyobbak közül sokan itt hagytak már bennünket. Szűcs Feri bácsi, Horváth László és sorolhatnánk. A közelmúltban ismét a birkózóknak okozott szomorúságot egy halálhír. Elhunyt Botond Imre.

Az egyik 1962-ben kiadott Képes Sportban olvashattuk a következő címet: Orosháza berobbant a birkózás élvonalába. Ebben az esztendőben két Spartacus birkózó lett felnőtt magyar bajnok: Radics József és Botond Imre.

Mint az akkori nagyok közül sokan, Imre sem született orosházi. Budapesten ismerkedett meg a sportággal. Több társához hasonlóan a nagy csapatépítő, dr. Sándor László hívására érkezett Orosházára – akkor még Bugyenszki Imre néven – és az orosházi csapatban teljesedett ki. Magyar bajnoki címe mellett tagja volt a Spartacus legendás, NB I-es csapatának, amely csapatbajnoki ezüstérmet is szerzett, a Budapesti Honvédtól egy fél ponttal lemaradva. Válogatottként Európa-bajnoki ötödik helyet szerzett. Egykori csapattársa, Fekete Bálint elmondta, Imre volt a csapat központi figurája.

– Köré csoportosult az egész gárda. Egy nagyszerű humorú, kedves, „nagy mackó” volt (100 kilóban birkózott). Mindig kész volt a csibészségre, a társak ugratására, de emellett rendkívüli szorgalommal, kitartással edzett. Nem volt olyan alkalom, hogy edzés előtt, vagy inkább utána, Imre ne csinált volna még néhány plusz gyakorlatot. Hallatlan népszerű volt nemcsak a csapattársak közt, de a városban is. Igaz, akkoriban 600-800 néző volt egy birkózó versenyen. Nem nagyon volt olyan terem, ahová befértünk volna. Az Alföld szálló bálterme is dugig megtelt, de több olyan verseny is volt, amit az OMTK pályáján, szabad téren rendeztek. Ez volt az orosházi birkózás egyik nagy időszaka és Imre az egyik kiemelkedő egyénisége volt ennek – emlékszik vissza Fekete Bálint.

Az egyik hazalátogatása alkalmából a volt csapattársakkal. Jeszenszky P. László, Bábel József, Gógán Sándor, Seben Lajos (takarva), Botond Imre, Horváth Mihály, Csizmadia Sándor, Csiszár Béla

A sikeres sportolói pályafutást követően Imre úgy döntött, hogy életét Amerikában folytatja tovább. Egy súlyos autóbaleset után – melyben összetört a csípője és még orvosai sem jósoltak neki nagy jövőt – ismerkedett meg feleségével, akivel haláláig együtt élt. Botond Imrét Amerikában, 86 éves korában érte a halál. Távozása egy újabb fekete lapja az orosházi sporttörténelemnek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.