- hirdetés -

Kevesen ismerik a gyopárosfürdői strand fedett gyógymedencéje mellett található szobor történetét. A híres sportvezető, úszó és vízilabdázó szobra eredetileg a Hősök Ligetében kapott helyet, a 70-es években azonban kénytelenek voltak áthelyezni azt.

A Nagy Gyula Területi Múzeum osztotta meg Komjádi Béla orosházi szobrának történetét a múzeum Facebook oldalán. Komjádi Béla az első világháború kezdete előtt úszóként és vízilabdázóként tevékenykedett, majd az ott szerzett sérülése miatt edzőként folytatta pályafutását. Legnagyobb elért sikerének tekinthető, hogy szövetségi kapitányként egészen az aranyéremig vezette a magyar vízilabda-válogatott az 1932-es Los Angeles-i olimpián.

A fiatalon elhunyt kiváló sportvezető emlékének Fehér J. István, a Magyar Úszó Szövetség Déli Kerületének orosházi származású elnöke szeretett volna szobrot állítani, terve végül 1935. július 23-án valóra is vált. A gyopárosi Hősök Ligetében rendezett szoboravató ünnepségen szinte a teljes magyar úszóelit képviseltette magát, és természetesen Orosháza község politikai- és sportvezetése sem hiányozhatott a rendezvényről – írja a múzeum a Facebook-oldalán.

A nagyszabású eseményről rengeteg kép készült, amelyek közül néhány a múzeum gyűjteményében is megtalálható. A szobrot a 70-es években végül át kellett helyezniük, mert néhány vandál ledöntötte a talapzatról és a megrongált alkotást restaurálni kellett. A szobor ezért a mai napig a fedett gyógymedence területén tekinthető meg.

A Nagy Gyula Területi Múzeum sok ehhez hasonló történetet oszt meg a Facebookon, így, akit érdekelnek a régmúlt eseményei érdemes lehet bekövetni az oldalt.

Kiemelt kép: kozterkep.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.