- hirdetés -

Együttműködési megállapodás aláírásának a helyszíne volt június 8-án a GYSZC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium ebédlője. A megállapodást a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karát képviselő Dr. Bíró István, valamint a Gyulai Szakképzési Centrum főigazgatója, Kovács Zsuzsanna írták alá.

A dél-alföldi régió fejlődését jelentősen befolyásolja a térségben működő oktatási és szakképző intézmények, centrumok, egyetemek munkájának összehangoltsága. A térség felemelkedésének egyik fontos eleme, hogy milyen lehetőségeket kapnak az oktatásban a térségben tanuló diákok. Ezért kezdeményezett korábban párbeszédet a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara és a Gyulai Szakképzési Centrum, az egyeztetéseknek pedig meglett az eredménye.

Dr. Bíró István elmondta, az együttműködés célja az, hogy szeretnék vidéken, a régióban tartani a fiatalokat, melyhez olyan továbbtanulási lehetőségeket, életpályákat szeretnének kínálni nekik, mely révén akár mérnöki tudományokat is elsajátíthatnak. Igyekeznek a környék általános iskoláiban is megjelenni a centrum iskoláival közösen fellépve, hogy már a 7-8. osztályos gyerekek, valamint szüleik és osztályfőnökeik is megismerjék az általuk kínált lehetőségeket. Így ha a centrum tagintézményeibe mennek tovább tanulni, később jó lehetőségük lesz arra, hogy az egyetem mérnöki karára is eljussanak.

A tanulók mérnöknek tanulhatnak és piacképes szakmát szerezhetnek az új együttműködéssel (Fotó: Horváth Bence)

– Kapcsolatban állunk ezen kívül több, mint 60 vállalattal, olyan partnervállalatokkal, akik duális képzésekkel, kooperatív képzésekkel fogadják a tanulókat. Egy képzési együttműködést kínálunk a vállalat és a mérnöki kar között, úgy gondoljuk, hogy a 7-8. osztálytól kezdve fel tudunk építeni egy olyan életpályát, lehetőséget a fiataloknak, hogy mérnökként boldoguljanak és a mostani megállapodás is ezt az együttműködést támasztja alá – árulta el a dékán.

Az általa elmondottakat Kovács Zsuzsanna, a Gyulai Szakképzési Centrum főigazgatója is megerősítette, kiemelve, hogy a megállapodás mindkét fél közös akarata. A szakképzés az egyetemi és a mérnökképzés előszobája, bíznak benne, hogy a fiatalok az itt megszerzett ismereteiket, tudásukat ezt követően is gyarapítani szeretnék.

Pörneki Attila, az aláírás helyszínéül szolgáló Kossuth iskola igazgatója hozzátette, az intézmény érdekében is nagy előrelépés az együttműködési megállapodás, különösen a gépészeti szakmán belül.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.