- hirdetés -

Vannak iskolák, ahol gólyatáborokban avatják fel a leendő kilencedikeseket, a Székács Evangélikus Iskolában viszont a nulladik nap az az alkalom, amikor az új diákok közelebbről is megismerhetik egymást, illetve a hamarosan második otthonukként szolgáló intézményt.

Igaz, a következő tanév csak két nap múlva veszi kezdetét, a Székács Evangélikus Iskola mégsem volt üres a hétfői napon. A szeptemberre készülő tanárok mellett 38 leendő kilencedikes töltötte ott a délelőttjét, ekkor tartották ugyanis az intézményben a nulladik napot.

– Ezt a napot mi hagyományosan csendes napnak nevezzük, de mivel ez nemcsak az elcsendesülésről szól, ezért néhány éve ráragasztottuk a „nulladik nap” elnevezést is – mesélte Deák Péter igazgatóhelyettes. – A reggel valóban az elcsendesülésről szólt, az iskolalelkészünk által tartott és az iskolai zenekarunk által színesített áhítattal indítottunk. Úgy véljük, a következő években rendkívül fontos lesz a diákok lelkének megerősítése. A nap alapvető célja azonban az, hogy a hozzánk érkező kilencedikesek megismerjenek minket, az iskolánk identitását, annak termeit, a számukra szórakozást nyújtó Diákklubot, valamint megtudják, milyen programokon vehetnek majd részt – többek közt – a diákönkormányzat jóvoltából.

Az elcsendesülés után a mosolyra bírás volt a cél, az, hogy minél több vidám percet töltsenek együtt a fiatalok. A programoknak és a feladatoknak köszönhetően a gyerekek közelebbről is megismerhették egymást, az osztály- és évfolyamtársaikat, valamint az iskola legfontosabb helyszíneit. A 38 diákból több mint 20 az első nyolc osztályt is a Székácsban végezte, közéjük tartozik Nikolett is, aki azt mondja, annyira szerette az itteni általános iskolás éveit, hogy eszébe sem jutott máshol folytatni a tanulmányait. Most sem csalódott, nagyon élvezte a nulladik nap programjait.

– Nagyon tetszett az összes feladat, de talán a legizgalmasabb a kincsvadászat volt – mesélte Móricz Nikolett. – Örültem, hogy a csoportok kialakításakor nem választották szét az osztályokat, így a béseket is megismerhettem. Jó ötlet volt a szervezőktől, hogy vicces szavakkal írták körül az iskola különböző helyszíneit, és ezek alapján kellett megkeresnünk a különböző tantermeket, a klubhelyiséget és az étkezőt. Így, miközben mind jól szórakoztunk, az újak is szétnézhettek a suliban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.