- hirdetés -

Ma még a légkondi távirányítóját kapcsolgatjuk, hamarosan viszont beköszönt az ősz, és nem a lakásunk lehűtése, hanem annak felfűtése lesz a feladatunk. De mivel célszerű felmelegíteni az otthonunkat az új rezsirendszerben? A témában Szabó Géza, a Békés Megyei Iparkamara Ipari Tagozatának alelnöke, egy több mint ötven éves múltra visszatekintő fűtéstechnikai cég vezetője ad tanácsot az olvasóknak.

A módosult rezsicsökkentési rendszer szerint az átlagfogyasztásig még a kedvezményes energia- és gázárat kell fizetnie a felhasználóknak, afelett viszont már a lakossági piaci árat számlázzák ki a szolgáltatók. A villamos energia esetén ez utóbbi a kedvezményes ár dupláját jelenti, gázfogyasztás esetén pedig már a hétszeresét. Nem csoda tehát, hogy az idő hidegre fordulása előtt sokan keresik a gázfűtés alternatíváját. Van miből válogatni, és érdemes is gyorsan cselekedni. Most még talán van esély szakembert találni és új berendezést vásárolni.

– A fűtés bizalmi kérdés. Mindenki szeretné megteremteni a családja, gyermekei számára az otthon melegét – kezdte Szabó Géza. – Ehhez mindenekelőtt azt javaslom, többféle energiaforrás lehetőségét teremtsük meg lakásunkban! Ne egy megoldásban gondolkozzunk, álljunk inkább több lábon! Van miből válogatni, a jelenlegi helyzetben talán a legköltséghatékonyabbak a hőszivattyúk vagy az elektromos fűtés egyéb változatai. Főként, ha még napelemrendszer is van a tetőnkön. Ha viszont nem ezek mellett döntünk, akkor ott vannak a különféle kazánok, a vegyes tüzelés mellett a biomassza- és a pelletkazánok is.

Szabó Géza azt mondja, fűtéstémában nem lehet általánosítani, mindenkire érvényes tanácsokat adni. Hogy kinek mi a gazdaságos megoldás, az sok tényezőtől függ.

– Mindenki azzal fűtsön, amihez hozzá tud jutni a megfelelő áron! Vizsgáljuk meg a saját környezetünket, a lehetőségeinket, és ahhoz igazítsuk a választásunkat! Szakemberek (épületgépész, energetikus) segítségével mérjük fel a helyzetünket, vizsgáljuk meg, milyen az ingatlanunk típusa, annak szigetelése, illetve milyen beszerzési források állnak rendelkezésünkre! Akinek van a tanyája körül egy kis erdeje, annak nyilvánvalóan a fa lesz a legkedvezőbb megoldás, aki viszont központi fűtéses bérházban lakik, az csak a szigeteléssel tud javítani a helyzetén. A gázprogram idején sok családi házban lecserélték a fatüzelésű vagy vegyes tüzelésű kazánokat. Akik így tettek, mára igencsak megbánták.

Amit már most látunk, hogy a gázkazánok kereslete drasztikusan vissza fog esni a következő időszakban. (Igaz, Orosházán és környékén gyenge a földgáz fűtőértéke, de ez nem jelenti azt, hogy a helyiek anyagilag rosszabbul járnának. Erről korábban itt írtunk Olvasóinknak). Ezen a vidéken a vegyes tüzelésű kazánokat keresik a leginkább. Az emberek arra gondolnak, ebbe majd beledobnak bármilyen éghető anyagot, mindent, ami meleget adhat. De ezt sem szabad meggondolatlanul! Ne feledjük, hogy az eltüzelt műanyag vagy gumi füstje rendkívül egészségkárosító hatású.

Szabó Géza elmondta, míg környezetünkben a vegyes tüzelésű kazánok a legkeresettebbek, addig külföldön a pellet- és aprítékkazánok örvendenek egyre nagyobb népszerűségnek. Ezeket az 5-10 millió forintos berendezéseket hazánkban eddig nagyon kevesen választották, viszont a mai árak mellett már ez is kezdik felvenni a versenyt a gázfűtéssel.

A biomassza (ebbe a gyűjtőfogalomba beletartozik a pellet és a faapríték mellett a szalma, a kukoricaszár, a napraforgószár, vagyis minden, agrárium által előállított melléktermék) a jövő egyik nagy lehetősége. Megújuló forrásról van szó, hisz ezek az alapanyagok évről évre újratermelődnek. Az embereknek új gondolkodásmódot kell kialakítania! Az idei leszáradt, tönkrement, takarmányozásra is alkalmatlan növényzetre nemcsak hulladékként, hanem a fűtés egyik alternatívájaként is tekinthetünk.

– Olyan dolgokkal fogunk találkozni, amiket talán még el sem tudunk képzelni – folytatta Szabó Géza. – Nagyon nagy költségekkel kell majd számolnunk, és rá leszünk kényszerítve, hogy komolyan foglalkozzunk a fűtéskérdéssel. Mérlegelnünk kell a lehetőségeinket, akár még azt is, hogy télen összehúzzuk magunkat a tágas lakás egy szűkebb szegletében. De a tudomány emberei folyamatosan keresik a megoldásokat, többféle gáz áll kísérletezés alatt most is. Ami a mi vidékünkön speciális lehetőségként merülhet még fel, az az alattunk található termálvíz. Ez óriási potenciált jelent. A termálkútjaink nincsenek kihasználva, némelyek le is vannak fojtva, pedig a termálvízzel való fűtés kiváló alternatíva lehetne. Ez viszont nyilvánvalóan már egy olyan terület, amelyben az egyén nem tud lépni. Ez csak közösségi szinten működhet.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.