- hirdetés -

Szeptemberben megérkeztek az új rendelet utáni első számlák. Az emberek még most is sorban állnak az MVM ügyfélszolgálatán, hogy pontos információk után érdeklődjenek, hogyan is működnek az elszámolások. Ezzel kapcsolatban gyűjtöttünk össze néhány fontos információt.

A számlák érkezése után többen panaszkodtak arra, hogy hiába fogyasztottak keveset augusztusban, így is piaci áron számlázták ki nekik gázt, így megtöbbszörözve a fizetendő összeget. A fogyasztási jelleggörbén alapuló elszámolás esetében sokan nem tudnak egy fontos információról, így érhetett többeket meglepetés a számlán található ár kapcsán.

Azok, akik a diktálás mellett döntöttek nyáron alacsonyabb, télen pedig magasabb kedvezményes mennyiséget használhatnak. Az elszámolás alkalmazkodik a hőmérséklethez – írja az mvmnext.hu.

Fontos megemlíteni azonban, hogy sokan nem tudnak a súlyozási kulcsról, amely a gázfelhasználás jellegére utal. Ezt három csoportba sorolhatjuk. Vegyes felhasználás esetén az ügyfél fűtésre, főzésre és vízmelegítésre, a fűtési típus esetében csak fűtésre, a lineáris gázfelhasználásnál pedig csak főzésre és vízmelegítésre használja a gázt.

Ebben az esetben például, akinek a fűtési típus szerepel a szerződésében, annak a vízmelegítésre és főzésre felhasznált kis mennyiséget is a drágább, piaci áron számolják fel, mivel ennek a felhasználási típusnak az esetében a nyári hónapokra 0 MJ és 0m3 gázt kalkulálnak, így aki akár 1 m3-t fogyaszt ebben az időszakban, annak már drágábban számolják fel a gázt, míg a vegyes felhasználási típus esetében ez a határ 15 m3. Mindenképp fontos tehát, hogy a szerződésben a megfelelő felhasználási típus szerepeljen, ha diktálja a mérőállást. Amennyiben nem találja a szerződést, akkor az MVM NEXT vagy az elosztó ügyfélszolgálatán lehet érdeklődni a súlyozási kulcsról.

Általánydíj esetében a várható éves fogyasztást időarányosan havi egyenlő összegekben kell kifizetni, amelyet a korábbi fogyasztás alapján a szolgáltató határoz meg. Az időszak végén az ügyfél és a szolgáltató elszámolnak egymással, így az ügyfél csak a ténylegesen elfogyasztott energiát fizeti ki. A ki nem használt mennyiség nem veszik el, a következő elszámolási időszak során a szolgáltató figyelembe veszi.

Villamos-energiával kapcsolatban fontos kiemelni a H árszabás, valamint a vezérelt (éjszakai) mérőket. Utóbbi esetében, ha valaki rendelkezik ilyen eszközzel, abban az esetben is külön jár a kedvezményes díjszabás – írja az mvmnext.hu.

A H árszabás a hőszivattyúkhoz és a megújuló energiaforrásokhoz használható tarifa. Ez külön mért, kéttarifás mérővel rendelkező fogyasztók számára vehető igénybe október 15. és április 15. között, azok számára, akik legalább három szezonális fűtési hőszivattyúval rendelkeznek. Fontos, hogy a fűtési idényben igénybe vett H árszabással elszámolt villamos-energia mennyiséget az új rendelet során nem kell figyelembe venni. Fűtési szezonon kívül pedig külön felhasználási helynek minősül és külön érvényes rá a kedvezményes mennyiség.

További információkért látogasson el az MVM NEXT weboldalára.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.