- hirdetés -

A többgenerációs családi házban élő családok is rezsicsökkentett áron kaphatnak gázt. Az igénybevétel feltétele a jegyző által kiállított hatósági bizonyítvány, amit el kell juttatni a szolgáltató részére is.

Az átlagfogyasztásig igénybe vehetik a rezsicsökkentett gázárat azok a családi fogyasztói közösségek is, akik olyan – társasháznak vagy lakásszövetkezetnek nem minősülő – családi házban vagy ikerházban élnek, ahol legfeljebb négy egymástól elkülönülő lakás található, de csak egy közös gázórával rendelkezik. A többgenerációs családi házak esetén annyiszor lehet igénybe venni a rezsicsökkentett áron felhasználható 63 645 MJ, legalább 1729 m3 kedvezményes mennyiséget, ahány különálló lakás van az ingatlanban, de legfeljebb négy lakás után.

Kérelemre nyolc napon belül a jegyző a helyszíni vizsgálat után, amennyiben az ingatlan alkalmas, hatósági bizonyítványt állít ki. Ezzel kapcsolatban érdeklődtünk a jegyzőnél, hogy mennyi kérelem érkezett az orosházi önkormányzathoz. Dr. Burai Mihály elmondta, hogy 60 darab beadvány érkezett, ebből 35 darab hatósági bizonyítványt adtak ki.

– Öt esetben megtagadtuk a hatósági bizonyítvány kiállítását, tekintettel arra, hogy az adott ingatlan nem felelt meg az ide vonatkozó rendeletnek. Négy ügyben pedig az eljárást megszüntető döntést hoztunk, mert az ügyfelek visszavonták kérelmeket és 16 eljárás jelenleg is folyamatban van – tájékoztatta az OrosCafét a jegyző.

A kérelem után a helyszíni szemléről minden esetben jegyzőkönyv készül. Burai Mihály elárulta, hogy a leggyakoribb probléma, hogy az épületrészek egymásba nyíló helyiségekkel rendelkeznek, ezért nem tekinthetők önálló lakásoknak. Még abban az esetben sem, ha a szabadból vagy közös közlekedőből külön bejárata van.

– A másik probléma, hogy hiányzik a konyha, vagy csak félkész állapotú. Ezekben az esetekben a hatósági bizonyítvány nem állítható ki. Hangsúlyozni kell, hogy a családi házak esetében a többgenerációs együttélés jellemzően kikényszeríti a több konyha – főzőfülke – kialakítását, amennyiben ez nincs, a többletenergiára nem jogosult az igénylő – fűzte hozzá a jegyző.

Ímélben gyorsabb

Amennyiben az önkormányzat kiállítja a hatósági bizonyítványt, akkor azt el kell küldeni az MVM Next részére a szolgáltató oldalán megtalálható nyomtatvánnyal együtt. A dokumentumok postai úton, ímélben vagy akár személyesen az ügyfélszolgálati irodákban is benyújthatók.

Az MVM Next közleményében azt javasolja, hogy a folyamat gyorsítása érdekében a dokumentumokat érdemes ímélen keresztül küldeni a csaladikozosseg@mvm.hu címre, ugyanis a kedvezményes többletmennyiség nem visszamenőlegesen jár. A szolgáltató a kedvezményes többletmennyiséget a hatósági bizonyítvány benyújtását követő hónap elsejétől alkalmazza, időarányosan.

Ez azt jelenti: aki még októberben elvégzi a szükséges folyamatot, novemberben már jogosult a többgenerációs családi házakra vonatkozó kedvezményes gázárra.

Fontos tudni: amennyiben utólag kiderül, hogy jogosulatlanul vették igénybe a kedvezményes többlet-földgázmennyiséget, azt az MVM Next a versenypiaci árakat tükröző ár másfélszeresével számolja el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.