- hirdetés -

Öt sikeres beruházásról számoltak be a vezető politikusok augusztus 27-én a kevermesi Kukoricafesztivál második napján megtartott istentiszteleten, amelyek 4 milliárd 581 millió 900 ezer forint értékben járulnak hozzá a község modernizálásához. Ahogy Erdős Norbert országgyűlési képviselő, miniszteri biztos is fogalmazott az ünnepi pillanatokban, az együttműködéssel elért fejlődés példaértékű a dél-békési kistelepülések sorában.

Egyes beruházások már a lezárásukhoz közelítenek, míg más fejlesztésekkel még van munka Kevermesen. A beszámolóban elsőként egy civil szervezet, az Egészséges Ifjúságért Közalapítvány Hungaricum pályázaton elnyert 3 millió forintos támogatásáról esett szó. Az összeget Kevermes történelmi emlékeinek összegyűjtésére és megőrzésére fordítják. Az önkormányzat a fejlesztései mellett a működéséhez is nyert plusz forrást, belügyminisztériumi keretből ún. REKI támogatást 3,9 millió forint erejéig.

Két nagyobb volumenű beruházás valósul meg a településen. Szintén a Belügyminisztériumtól érkezik támogatás egy 32 férőhelyes szálláshely kialakítására, ami az 1910-ben épült tiszti laktanya két felső emeletén kap helyet. Ez a projekt 225 millió forintból valósul meg. Ezzel a fejlesztéssel a térség turisztikai körforgásában szeretne nagyobb szerepet kapni a település. A másik beruházás keretében olyan épületegység jött létre, ami kimondottan a helyi igények kiszolgálását hivatott ellátni. Az elöregedett és szűkös óvodaépület helyett hamarosan birtokba vehetik a gyerekek és a pedagógusok a 350 millió forintból modernizált intézményt.

Fotó: Oroscafe

Jelenleg már a használatbavételi engedélyezés folyamata zajlik, és ezzel párhuzamosan bonyolítják le az eszközbeszerzést. A tervek szerint 1-2 hónapon belül megnyitják az új óvoda kapuit. A településen évente 20-25 gyermek születik. Az új épület 70 férőhelyet biztosít a kisgyerekek számára, így még most is korlátozni kell a felvételt, amire ennél is nagyobb igény lenne a településen. Kevermes kardinális problémája volt a közlekedés, illetve a település végtelenül elavult, töredezett, kátyús, helyenként szinte járhatatlan úthálózata.

A hosszú évek óta várt fejlesztés keretében a faluközpontból minden irányba megtörténtek az útfelújítások. A munkálatok elvégzésére 4 milliárd forintot nyert a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a kivitelezés pedig rövid idő alatt megvalósult. A bemutatott fejlesztésekre elnyert támogatások tényét egy-egy tábla őrzi a jövőben Kevermesen, amelyeket Erdős Norbert, a térség országgyűlési képviselője ünnepi keretek között nyújtott át a nyerteseknek, egyben gratulált a település nagyléptékű fejlődéséhez.

Lantos Zoltán polgármester arra emlékeztetett, hogy a támogatások minden forintjáért óriási a küzdelem, a község sikere pedig leginkább az erős érdekképviseletnek köszönhető, amit Erdős Norbert vállalt a településért. A bemutatott fejlesztésekre elnyert támogatások tényét egy-egy tábla őrzi a jövőben Kevermesen, amelyeket Erdős Norbert, a térség országgyűlési képviselője ünnepi keretek között nyújtott át a nyerteseknek, egyben gratulált a település nagyléptékű fejlődéséhez.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.