- hirdetés -

Az év minden szakának meg vannak a maguk szezonális zöldségei, gyümölcsei, amelyek miatt első sorban mennek a piacra a háziasszonyok. Az augusztus végi időszak gyümölcsei a szőlő, a szilva, az őszibarack, de ezek mellett a többi termény, termék is érdekelt minket piaci sétánk során.

Több helyen is találtunk a frissen szedett, Orosházán termett szőlőből. Termelőtől és fajtától függően 600 és 1000 forint között kínálják. A szilva is több standon kelleti magát. Az árat tekintve itt nincs akkora különbség termelő és termelő között, 450 és 600 forint között kapható az eltenni vagy lekvárnak való. A magyar őszibarackot legolcsóbban 350 forintért láttuk, de volt 650, 750, sőt 950 forintos kilónkénti árban is. Szezonálisnak tekinthető a főzni való csemege kukorica is. Ezt csövenként 150 Ft-ért kínálják.

A zöldpaprika jó ideje tartja az árát (Fotó: Kovács Lajos)

A nem szezonális termények közül a fokhagymát sok helyen láthattuk. Ára 1600 forinttól egészen 3000-ig változik. A szabadföldi paradicsomot 400-ért vásárolhatjuk meg. Lehet még 400-ért sárgadinnyét és savanyítani való görögdinnyét, kilónként 150-ért kapni. A cukkinit 450 forintért kínálják. Továbbra is nagy keletje van a több standon is forgalmazott, házi jellegű, sertéshúsból készült termékeknek, kolbásznak, szaláminak, füstölt húsáruknak, bár ezek árán is tetten érhető az elmúlt időkben elindult infláció.

Továbbra is kelendőek a házilag készült disznóságok (Fotó: Kovács Lajos)

A termelők közül a Medgyesegyházáról érkezett Szekeres Tibor rendszeresen árul a piacon. Ő azok közé az árusok közé tartozik, aki a lehető legkisebb mértékben igyekszik a megnövekedett költségeket az árba beépíteni.

– Minden megdrágult, a vegyszerektől a műtrágyáig, de úgy kell az árat kialakítanunk, hogy a vevők meg tudják fizetni. Szerencsére a vásárlási szokások nem sokat változtak, illetve annyit mégis, hogy többen elkezdtek bespájzolni bizonyos termékekből. Úgy látom, valamiféle bizonytalanság érezhető az embereken – mondja a termelő.

Tokár Gyula, a műanyag zacskókat és pattogatott kukoricát áruló népszerű „Zacskós Gyuszi” nem csak az orosházi, de a környékbeli piacokon is rendszeres résztvevő. Mint mondja több dolog hatása is érezhető most a piacon.

– Augusztus vége van. Ez egyrészt hó vége, másrészt iskolakezdés előtt vagyunk, harmadrészt elkezdtek érkezni a rezsi számlák és ezek együttes hatása megérezhető a piac forgalmán. Bízunk benne, hogy szeptember elejére ez pozitívan változik és visszatérünk a rendes kerékvágásba – teszi hozzá Gyula.

Ő minden esetre megteszi, ami tőle telik, mert alig fejeztük be a beszélgetést, már a piac minden sarkában hallhatták a vásárlók a jól ismert rigmust: „Piros tojás, fehér nyuszi, itt van megjött Zacskós Gyuszi”…

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.