- hirdetés -

A húsvéti ünnepek közeledtével – mint minden évben – megnőtt a kereslet a füstölt húsáruk, elsősorban a sonka iránt. A boltokban és a piacon is megnéztük, idén mennyiért juthatunk hozzá az ünnepi asztal nélkülözhetetlen finomságához, és természetesen a tojásról sem feledkeztünk meg.

Kötözött és egész sonkák, valamint az ilyenkor megszokott húsáruk kínálják magukat a henteseknél, a bevásárló központokban, kisebb élelmiszerüzletekben, de kirakták készletüket a piacon áruló feldolgozók is. Ami a sonkákat illeti, hatalmas a választék a boltokban és a piacon is.

Húsbolt

A Kossuth utcai Húsáruházban Szabóné Fábián Krisztina boltvezető szerint már érződik a forgalmon az ünnep közeledte. Itt leginkább a hagyományos füstölésű termékeket kínálják, de kisebb választékban megtalálhatóak a nagyüzemi, gyorspácolt áruk is. Mint megtudtuk, az előbbi a népszerűbb.

– Főképp a kötözött sonkák, szívsonkák (a hátsó sonkából kimetszett csont nélküli rész) a keresettek, ezek fogynak leginkább. Akinek sok lenne egy egész sonka, vagy túl sokba kerül, a szívsonkából vágunk számára amekkorát szeretne, vagy választhat a kötözöttekből. Egyre kevesebbet visznek a vásárlók a nagyüzemi gyorspácolt termékekből, de fontos, hogy legyen olcsóbb árfekvésű árunk is. Az árak nálunk szinte megegyeznek a tavalyival. Hátsó sonka 3600 Ft/kg, a szívsonka 4999 Ft, mint egy éve – mondta el a boltvezető.

Kötözött sonkából találunk kisebbet, nagyobbat egyaránt (Fotó: Dancsó József)

Élelmiszer-áruház

Sok vásárló szeret egy helyen beszerezni minden, a húsvéti asztalra való finomságot. A nagy élelmiszer-áruházakban is megnő ilyenkor a forgalom. Így van ez a Könd utcai Reál ABC-ben is. Süle Piroska boltvezetőtől megtudtuk, mostanában a magyar tojásból is több fogy, de élénk a kereslet a füstölt húsáruk és a csokoládé nyuszik, tojások iránt is.

Az ABC-ben is népszerű a hagyományos füstölésű szívsonka (Fotó: BTD.)

– Nálunk a tojást 60 forintos áron tudják beszerezni. Érdekes, hogy ebből is van kedvenc márka. Ami a sonkákat illeti, a hagyományos füstölésű a kelendőbb, de azért – ha kisebb mennyiségben is – a valamivel olcsóbb, gyorspácolt termékekből is fogy. Újdonság az idén a füstölt pulyka csülök. Az árak a tavalyihoz képest nem emelkedtek, egyik-másik termék olcsóbb is mint tavaly. A hagyományos parasztsonkát idén is 3660 forintos kilónkénti áron kínáljuk – mondta el a boltvezető.

Piac

A piacon kissé most is más a helyzet, mint a boltokban. Tojást például láttunk a kisebb méretűből, 45 forintos áron, a normál méret 62-70 forint, de találtunk olyan eladót is, aki nem enged a 100 forintos darabonkénti árból, „mert ez tanyasi tojás”. Azt tapasztaltuk, hogy mindegyik árkategóriának meg van a maga vásárlói köre.

A kisebb méretű tojások már 45 forinttól elérhetők (Fotó: Dancsó József)

Az orosházi piacra szívesen jönnek a sertés feldolgozással foglalkozó kistermelők a helyiek mellett Gyuláról, Békésről, Mezőberényből egyaránt. Itt csak hagyományos technológiával készülő termékek vannak a pultokon. Az árak tekintetében viszont kedvezőbb a helyzet. Szűcsné Balogh Erzsébet orosházi kistermelő termékei is népszerűek.

– Húsvét már nincs messze, jobban jönnek a vásárlók, jobban fogynak a sonkák. Nálunk viszonylag olcsóbbak a termékek, így elég sokan meg is keresnek itt a piacon. Nálam a parasztsonka is, de a hagyományos kötözött sonka is 3000 forint. A kötözött a népszerűbb, mert abból van kisebb is nagyobb is, ki mekkorát szeretne – tájékoztat a kistermelő.

Válasszuk a hazait

Mint a NAK frissen kiadott sajtóközleményében olvashatjuk, természetesen jelen vannak a hazai piacon az olcsó import termékek is. Elsősorban gyorspácolt kötözött sonka és tarja kerül így a boltokba, amelyek minősége jóval alacsonyabb, mint a hazai prémium termékeké. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Húsiparosok Szövetsége ezért azt ajánlja a vásárlóknak, hogy húsvétkor is keressék a hazai termékeket, hiszen ebben az esetben biztosak lehetnek benne, hogy kiváló minőségű terméket tehetnek a húsvéti asztalra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.