- hirdetés -

Személyes találkozón gyűjti össze Gyopáros Alpár a helyi igényeket a Magyar Falu folytatásához.

Addig folytatjuk a Magyar Falu Programot, amíg minden érintett kistelepülésen elérjük a célt, hogy nem csökken tovább a népesség csupán a szolgáltatások hiánya vagy minősége okán, mert a falvak is biztosítani tudják a lakóik számára azt a minőséget az alapszolgáltatások terén, amit egy város – ismertette ma a programmal kapcsolatos jövőbeni terveket Gyopáros Alpár kormánybiztos a térségben tartott sajtótájékoztatóján.

A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos Erdős Norbert, Orosháza és térsége országgyűlési képviselője, területfejlesztési miniszteri biztos meghívására érkezett Dél-Békésbe, hogy a Magyar Falu Programban érintett települések vezetőivel egyeztessen a következő időszak fejlesztési igényeiről, elképzeléseiről. A kormánybiztos visszatekintve az elmúlt 3 és fél év fejlesztéseire, sikeresnek nevezte a 2018-ban meghirdetett Magyar Falu Programot. Mint mondta, több mint 2000 kistelepülésen vált tendenciává, hogy a fiatalok elköltöztek. Ezzel duplán is népességet vesztettek az adott települések, mindezt leginkább az alapszolgáltatások hiánya, vagy minőségi lemaradása okán.

(Fotó: Oroscafe)

A program meghirdetésével ezt a tendenciát szerették volna megállítani, vagy visszafordítani. A megvalósítás 2019-ben kezdődött, és ma már 1000-1200 településen kézzelfogható a változás, megállt vagy visszafordult a folyamat. Ugyanakkor a teljes siker a cél, ezért folytatják a programot.
– Minden településnek szüksége van normális kultúrteremre, polgármesteri hivatalra, orvosi rendelőre korszerű felszereltséggel, háziorvosra és gyerekorvosra. Alapszolgáltatásokról beszélünk, amit, ha biztosítunk a kistelepüléseken, akkor a fiatalok jó eséllyel a szülőfalujukat választják családalapításra. Továbbra is finanszírozzuk az önkormányzati közszolgáltatások minőségének javítását, utcák-, járdák felújítását, önkormányzati intézmények fejlesztését, épületfelújításokat, a falukép javítását. Folytatjuk a Falusi CSOK-ot, az útalapok és közlekedési fejlesztéseket, és olyan további fejlesztéseket indítunk, amelyekre a településeken szükség van. Azért vagyunk ma itt Medgyesbodzáson, hogy ezekről, a helyi igényekről egyeztessünk a településvezetőkkel – összegezte a találkozó lényegét Gyopáros Alpár.

Erdős Norbert országgyűlési képviselő emlékeztetett rá, hogy a Magyar Falu Program az 5000 fő alatti települések fejlesztésére jött létre, a kistelepülések a közszolgáltatásokhoz, az élhetőségükhöz kapcsolódóan olyan beruházásokat valósíthassanak meg, amelyekre az elmúlt 5-20 évben sem központi fedezet, sem uniós forrás nem volt.
– A térség valamennyi érintett településének vezetője részt vesz a mai egyeztetésen. Kormánybiztos úr tájékoztatást ad számunkra az eddig elért eredményekről, és ami ennél is fontosabb, összegyűjti a települések javaslatait, igényei arra vonatkozóan, milyen fejlesztésekre van szükség a jövőben. Az utóbbi időben sok sikeres pályázatról tudtunk beszámolni, a közös munkának köszönhetően a dél-békési települések is jelentős forrást nyertek el a fejlesztési terveik megvalósítására. Ez a fajta együttműködés, hogy még a kiírások előtt egyeztetés történik az igényekről, reméljük még több sikeres pályázatot jelent majd a térségben – mondta a találkozó jelentőségéről a térség országgyűlési képviselője.

A Magyar Falu Program elindítása óta több mint 30 ezer nyertes pályázatot hirdettek ki. Ezek támogatási értéke meghaladja a 300 milliárd forintot. Békés megye településein eddig több mint 20 milliárd forint értékben valósultak meg fejlesztések a program keretében.
– Büszke vagyok arra, hogy olyan programot hajtunk végre, amit maguk a falvak írnak. Ha már egyszer van forrás arra, hogy fejlesszünk a kistelepüléseken, nem mi akarjuk megmondani, hogy mit fejlesszenek, hanem megkérdezzük a helyben élőket, hogy milyen fejlesztési irányokra van szükség, és ehhez igazítjuk az egész Magyar Falu Programot, a támogatási rendszerünket és az állami beruházásokat. Így adunk forrásokat az önkormányzatoknak, az egyházaknak és a civil szervezeteknek, akik a falvakban működnek – nyilatkozta hírportálunknak Gyopáros Alpár kormánybiztos.

(Fotó: Oroscafe)

A településeknek szóló Magyar Falu Programon túlmutatóan több olyan fejlesztési csomag is működik, ami országos lefedettséggel segíti a kistelepülések élhetőségének javítását. A kormánybiztostól megtudtuk, hogy a falusi útalap program keretében több mint 100 milliárdos nagyságrendben újítják fel a mellékúthálózatot. Ez eddig 3000 kilométer felújított útszakaszt jelent, amit jövőre újabb 1000 kilométerrel bővítenének. A falusi piaci szereplőket is támogatja az állam. A falusi kisboltok 1400 településen nyertek forrást a tovább működéshez, míg egyéb falusi kisvállalkozások 2-10 millió forintra pályázhattak.

A kistelepüléseken élő magánszemélyeknek szól a Falusi CSOK lehetősége, ami magasabb támogatást biztosít az általános CSOK-hoz képest. Így a falvak, kistelepülések népességfogyásának megállítását célzó program egy összetett, több szegmenst érintő komplex támogatási rendszerként funkcionál.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.