- hirdetés -

Két év kihagyás után ismét megrendezték a Táncsics gimnázium gólyatáborát. A már hagyománynak számító programsorozatot először 2013-ban tartották meg, majd a koronavírus okozta szünet után idén nyolcadik alkalommal várták a leendő kilencedik osztályosokat.

Expecto Patronum – hangzott az ismerős varázsige a Táncsics gimnázium aulájában csütörtök délelőtt. A szervező tanárok professzorokként mutatkoztak be a diákoknak, az osztályokat pedig a Harry Potter világához hasonlóan házakra osztották. A megnyitón Bús Natália tanárnő köszöntötte a tanulókat, majd bemutatta a 2022-es gólyatábor házait és vezetőit.

A 9.a diákjait a Vörös Vérmókusok házába osztotta a Teszlek süveg, házvezetőjük pedig Kulcsár-Magola Helga tanárnő. A 9.b a Fehér Főnix Rendje, őket Nagy Beáta professzor segíti át a gimnáziumi éveken. A 9.c osztály Cedric embereiként vonul a „csatába”, osztályfőnükük Nagy Márton, végül a 9/8 – akik a Babérház nevet viselik – Erostyákné Raffai Laura vezetésével foglalják el helyüket a Táncsics házai között.

– Mindegyik háznak meg van a maga története, alapítója, címere, ereklyéje, kísértete és zászlaja. Ezeket a diákok ma délelőtt készítik el együtt az osztálytermekben. A műveket már ma este a tábortűz mellett be kell mutatniuk egymásnak – ismertette Bús Natália, a gólyatábor egyik szervezője.

– Gondoltuk, hogy kellene valamit szervezni a gyerekeknek, hogy már úgy jöjjenek az iskolába, hogy jól érzik magukat. Nagyon élvezik, mindig jó visszajelzéseket kapunk. Egyrészt megismerik kicsit az iskolát és mindenki egy kicsit összejön, hogy ne legyen olyan ismeretlen a középiskola világa – tette hozzá Erostyákné Raffai Laura, aki már szintén a kezdetek óta részt vesz a tábor alakításában. A Táncsics tanárai közül még Patyiné Bogdánffy Ágnes és Nagy Márió is segítséget nyújtanak, valamint a gólyatábor erejéig Csányi László, a gimnázium egykori oktatója is visszatért, hogy Piton professzorként részt vegyen a programokban.

A gólyatáborban nagy tradíciója van a táncoknak, a betanult jeleneteknek, az akadályversenynek. Emellett a tábor szerves részét képezi az is, hogy a diákok feldíszített biciklikkel indulnak a gimnáziumtól az Erdei Faház Kempingig. Akik más városból érkeznek a Dottó szolgálatait veszik igénybe. Érkezés után a diákok kidíszítik a tábor házait, majd gyakorolni kezdenek a bemutatókra.

– Nagyon jól érzem magam. Már a tábor előtt is szerezhettünk pontokat különböző feladatokkal a csapatunknak, délelőtt pedig összeültünk, bemutatkoztunk, majd elkezdtük írni a házunk történetét és különböző díszeket csináltunk. Vártam már a gólyatábort, mert úgy gondolom, hogy ez egy olyan dolog, amit diákként csak egyszer élhetek meg – mondta Jancsó Borostyán.

– Jelen pillanatban jól érezzük magunkat, elkezdtünk bepakolni a házunkba. Őszintén, nem vártam a gólyatábort, de találkozni a régi osztálytársakkal nagyon jó érzés. Magának a gólyatábornak az ötlete is tetszik és igazából csak rajtunk múlik, hogyan éljük meg – emelte ki Gelegonya Bence.

A tanárok mellett néhány tizedikes diák is felajánlotta segítségét, így az újonnan érkező kilencedikesek hozzájuk is fordulhatnak, ha bármilyen kérdés vagy probléma merülne fel. A gólyatábor csütörtöktől szombat délelőttig tart, amikor kihirdetik ki nyerte meg a házak csatáját.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.