- hirdetés -

Az elmúlt években a járványhelyzet miatt álltak át az iskolák a digitális távoktatásra, most pedig egyre több olyan cikk jelenik meg az interneten, amely a rezsiárak emelkedése miatt „készíti fel” a szülőket és minden érintettet az online tanulás lehetőségére. Az orosházi általános iskolák vezetőit arra kértük, válaszoljanak a témához kapcsolódó kérdéseinkre, Orosz Lászlótól, az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola igazgatójától a következő nyilatkozat érkezett.

Készülnek-e/felkészülnek-e arra, hogy a közeljövőben ismét át kell állniuk a jelenléti oktatásról a digitális távoktatásra?

– A korábbi tanévek alatt többször kellett online tanítanunk. Ezekre a tapasztalatokra, az akkor már használt Google Workspace rendszerre és a digitális tanteremre támaszkodva szükség esetén az új tanévben is megoldjuk a digitális munkarend okozta kihívásokat. Az általunk alkalmazott digitális rendszerek (például e-Kréta, Google Workspace) használatát az év elején „átismételjük”, az új tanulók, szülők, pedagógusok számára bemutatókat szervezünk e témában. Az online tanuláshoz szükséges feltételrendszer nem minden családban van meg egyformán. Egyes tanulóink szociális, anyagi háttere nehézségeket, akadályt gördít az eredményes tanulás elé. Ahogyan a változó körülmények miatt a saját családi helyzetét, lehetőségeit is át kell mindenkinek gondolnia, úgy az intézményben is napirenden vannak ezek a feladatok.

Bíznak abban, hogy nem, vagy csak minimális ideig lesz szükség az online oktatásra (Illusztráció, fotó: OrosCafé archív)

Az online munkarendre való átállás lehet-e iskolai szintű döntés?

– A koronavírus-járvány veszélyhelyzete miatt az előző tanévekben digitális munkarendet az Operatív Törzs, rendkívüli tanítási szünetet az Oktatási Hivatal rendelhetett el. Azonban a belügyminiszter 22/2022. (VII. 29.) BM rendelete a 2022/2023. tanév rendjéről kimondja, „ha az iskola ellenőrzési körén kívül eső elháríthatatlan ok miatt az iskola működtetése nem lehetséges, az iskola igazgatójának jelzése alapján a köznevelésért felelős miniszter az érintett iskolában, feladatellátási helyen, évfolyamon vagy osztályban határozott időre tantermen kívüli, digitális munkarendet rendelhet el.”

Milyen reményekkel kezdik meg a 2022/23-as tanévet?

– Bízunk benne, hogy nem kell a személyes jelenléti oktatásról átváltanunk a tanévben. Iskolai programjainkat a hagyományos módon tervezzük, kiemelt eseménysorozat lesz többek közt a Vörösmarty iskola fennállásának 120. évfordulója, annak megünneplése. Reméljük, hogy nem, vagy csak minimálisan lesz szükség a digitális munkarend szerinti oktatásra. Az energiahelyzethez saját hatáskörben további takarékossággal igazodunk. Mivel az oktatással kapcsolatban időnként tapasztalunk nem tényekre, adatokra (vagy nem pontos adatokra) épülő rémhírterjesztéseket, arra kérünk mindenkit, hogy intézményünkről információkat az intézmény hivatalos hírforrásain keresztül (honlap, elektronikus napló), a hivatalos levelező rendszerüzeneteken és az iskolai közösségi oldalakon keresztül keressenek, és ezekből tájékozódjanak!

Kiemelt kép: OrosCafé archív, illusztráció

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.