- hirdetés -

Különleges nyári programot választott magának Palacsik János, miután leérettségizett a Székács József Evangélikus Általános Iskolában. Az egyetem előtt szeretett volna valami hasznosat csinálni, ezért úgy döntött egy német iskolában fog önkéntes munkát végezni.

Közel három hetet töltött Palacsik János a németországi Kahl Am Main városában, ahol egy privát evangélikus iskolában önkénteskedett. A munkát egykori fogadócsaládja révén sikerült megszereznie, három évvel ezelőtt ugyanis Németországban volt cserediák.

– Miután eljöttem Németországból továbbra is tartottuk a kapcsolatot a fogadócsaládommal. Szerettem volna idegen nyelvhez köthető gyakorlatot végezni a nyáron, ezért a szóbeli érettségi előtt írtam nekik, hogy van-e valami javaslatuk. Sokáig nem érkezett válasz, majd szóltak, hogy mehetek a partneriskolába önkénteskedni – mesélte János.

A fiatal orosházi július 13-án, szerdán hajnalban indult vonattal, majd csaknem 15 óra utazás meg is érkezett Németországba. Elmondása szerint másnap reggel már biciklire is ült, és elindult az iskolába. Miután megkapta az órarendjét angol és német órákon segített a diákoknak, legtöbbször 5., 6., 7. és 9. osztályban, egy idő után pedig már egyedül is tartott foglalkozásokat.

– Óráról-órára készültem. Prezentációt csináltam például Magyarországról angol és német nyelven egyaránt, valamint igeidős gyakorlatokat is csináltunk – mesélte János – Egy idő után az ukrán diákokhoz is bekerültem, akiknek németet tanítottam. Ez egy kicsit nehéz volt lelkileg, de nagyon kedvesek voltak. Valamint a napköziben másodikosoknak is segítettem a matematika és a német házi feladatokban – hozzátette, kicsit bonyolult volt német nyelven elmagyarázni a kivonást a gyerekeknek, de megbirkózott a feladattal.

A 18 éves fiú kiemelte, az egész iskolai környezet olyan volt, mintha egy nagy család része lenne. A gyerekek mindig megköszönték neki a segítséget, és hálával fordultak felé. Sokszor meg is kérdezték tőle, hogy honnan tud ilyen jól németül, amikor ő maga nem is német származású. János elmondta, hogy nagyon sokat tanult és külön köszönet illeti osztályfőnökét, Király Olgát, hogy eljutott erre a szintre.

– Második héttől már úgy éreztem magam, mintha egész életemben ott éltem volna. Én mentem a perecért a pékségbe a gyerekeknek, segítettem a diákolimpián, a tanévzáró grillezésre is meghívtak a tanárok, sőt a cserediákom ballagásán is részt vettem. Összességében egy nagyon pozitív élmény volt. Az utolsó napok nagyon nehezek voltak, mert a szívemhez nőtt a hely és az emberek – mondta János.

Az önkéntes munka végéhez közeledve kapott egy értékelést az ott töltött időről, valamint néhány ajándékkal is meglepték őt. Kiemelte, nagyon sokat jelent, ha valaki elmegy önkéntesnek és egyben anyanyelvi környezetben tudja tanulni a nyelvet is.

– Számomra egyfajta lelki feltöltődés volt az ott töltött idő, amely nagyon sokban hozzájárult a személyiségem fejlődéséhez is. Mindenkit bátorítok, hogy menjen cserediáknak, amennyiben van rá lehetősége, mert a jövőben is nagyon sokat tud adni és mindig jól jönnek a külföldi kapcsolatok – emelte ki János, miért fontos, hogy minél több mindent megtapasztaljunk az életben.

János a szabadidejében több német városba is ellátogatott, így volt szerencséje megismerni Köln, Bonn és Frankfurt látványosságait is. A fiatal orosházi szeptembertől Bécsben folytatja a tanulmányait, ahol közgazdaságtant tanul majd.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.