- hirdetés -

Szeptember 1-én országszerte, így Orosházán is becsengettek, elkezdődött a 2022/2023-as tanév. A Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában új pedagógusokat is köszöntöttek. Köztük Dimák Pétert, aki szinte napra pontosan húsz évvel azután kezdett el tanítani az intézményben, hogy elsősként ő is átlépte annak idején az iskola kapuit. Még a terem sem volt teljesen ismeretlen számára.

Péter számára a tanítás nem egy tudatosan választott szakma volt. Mint mondta, 18 éves korában kissé éretlenül a jogi pályát választotta, három évvel később azonban kiderült, hogy nincs meg a megfelelő összhang a jog és közte, így abbahagyta. Egy év kihagyást követően kezdte újra tanulmányait, ezúttal már a pedagógusi pályára készülve. Miután sikeresen elvégezte a képzést, amilyen gyorsan csak tudott, igyekezett munkába állni, ez a lehetőség pedig egykori iskolájában jött el számára.

Mint mondta, így utólag visszagondolva mindig is csörgedezett pedagógusvér az ereiben, hiszen apai ágról a nagypapája és a nagymamája is pedagógusok voltak, édesanyja pedig gyógypedagógusként dolgozik. Nagypapája, Dimák Andor fejtette ki rá a legnagyobb hatást ezen a téren, igaz nem tudatosan.

Pont 20 éve lépett be először az iskola kapuján… (Fotó: Horváth Bence)

– Nem vezetett engem pedagógus pályára, sőt mondhatni, kicsit még vissza is tartott tőle, hiszen ő tapasztalhatta, hogy milyen nehézségekkel jár ez a hivatás. Mégis, amikor nyaranta több időt töltöttünk nála, mindig igyekezett tanítani nekem valamit, így keltette fel a tanítás iránti vágyamat, ami egyébként mindig is érdekelt, hiszen már az érettségi után is megjelöltem, csak épp akkor még nem az első helyen – mesélte.

Mialatt elvégezte a képzést, már a tanítási gyakorlatát is a Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában töltötte, ahol szeptember elsejétől hivatalosan is munkába állt. Ezzel ráadásul egy különleges jubileumot is ünnepelhetett. Ő ugyanis 2002-ben lépte át először az iskola kapuját, így éppen húsz év után tért vissza az intézménybe. A sors másik furcsa fintora, hogy éppen a 8-as teremben fogja az 1. B osztályos gyerekeket tanítani, ahol annak idején ő is kezdte.

– Ez egy különleges és megfogalmazhatatlan dolog. De úgy vélem, hogy ez nem a véletlen, ennek így kellett történnie. Nagyon sokat változott az iskola meg a terem, természetesen gyermekfejjel az egész épület sokkal nagyobbnak tűnt, mint most 27 évesen – árulta el.

…most pedig tanárként tért vissza nemcsak ugyanabba az intézménybe, hanem ugyanabba a terembe is (Fotó: Horváth Bence)

A 2022/2023-as tanévtől kezdve Péter alsó tagozatos tanítóként fog dolgozni az iskolában, a technika, rajz és testnevelés mellett az írást és az olvasást is ő fogja megtanítani a gyerekeknek, elmondása szerint ez óriási felelősséggel jár. Biztos benne, hogy nemcsak tanítani fog, hanem ő maga is sokat fog tanulni az elkövetkező időszakban, tapasztalatait pedig a későbbi években ő maga is szeretné majd továbbadni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.