- hirdetés -

Albérlet, rezsi, étkezés, tankönyvek, jegyzetek, utazás… Havi szinten rengeteg pénzt emészt fel mindez. Persze a szülők többsége úgy gondolja, az egyetem megtérülő befektetés, így ha nehezen is, de gyermekük jövőjére gondolva kifizetik annak költségeit. Négy orosházi származású egyetemistát kérdeztünk meg arról, mennyibe kerül nekik az élet és az egyetem egy hónapra vetítve, és hogy a felsoroltakon kívül milyen plusz kiadásokkal kell még rendszeresen számolniuk.

– Én kollégiumban lakom, és 50 ezer forintból élek egy hónapban – mesélte Róbert, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának hallgatója. – Persze, a kolis életnek megvannak a maga hátrányai, lehet, hogy egy 8 fős szobában helyeznek el, és ott a házirend, amelynek szabályait be kell tartanod stb., de én ettől függetlenül szeretem. Tavaly háromfős szobában laktam, ennek havi díja 10 ezer forint volt. Nem tudom, hogy a jelenlegi helyzet miatt emelkedni fog-e az ára. Tankönyvre, nyomtatásra, jegyzetekre nem kell költenem, év elején veszek csak néhány füzetet, ezen kívül minden, ami kell, fenn van a neten.

A kollégium ára töredéke az albérletének (Fotó: pixabay.com)

Róbert minden hétvégén hazajár, egy hónapban ez 5200 forintjába kerül, Szegeden pedig a havi diákbérletre 4000 forintot költ. Az eddigieket összeadva a kollégiumért és az utazásért tehát havi 19200 forintot fizet. A fiatal egyetemista igyekszik spórolni, általában visz otthonról némi ennivalót, előfordul, hogy főz a barátaival a koleszben, kajarendelésre pedig csak ritkán költ. Azt mondja, ha ügyesen bánik a havi apanázzsal, a kapott 50 ezerből futja még néhány bulira is.

– Az albérlettel hatalmas mázlink volt, hiszen jó árban is van, és szinte minden a közelben helyezkedik el – mesélte Dániel, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának hallgatója. – Körülbelül 100 méterre van egy villamosmegálló, és körülbelül 5 perc sétára a Tesco, ahol a másnapi reggelihez vagy vacsorához valót szoktam megvásárolni. A lakásunk egész tágas, négyen lakunk négy szobában. A bérleti díj nem emelkedett az elmúlt két évben, 115 ezer forint plusz rezsit fizetünk, azaz fejenként körülbelül 30-35 ezret havonta. Sőt, a tulajdonos annyira rendes volt, hogy az online oktatás ideje alatt levitte az árat 80 ezer forint plusz rezsire.

A tanuláshoz csend kell és nyugalom (A kép illusztráció, forrása: pixabay.com)

Dániel elmesélte, legtöbbször gyors leveseket vagy tésztát eszik. A heti étkezése, ha nagyon meghúzza magát, 5-10 ezer forintból kijön. A Szegedre utazásra illetve a villamosbérletre havi szinten 8480 forintot számol, jegyzetekre, könyvekre viszont egyáltalán nem költ. Általában szórakozóhelyekre sem jár, egyedüli plusz költsége az edzőterem, amely havonta 7000 forintjába kerül. Így összesen Dániel költsége egy hónapra vetítve körülbelül 80-90 ezer forint.

– Az Evangélikus Teológus Otthonban lakom Budapesten a XIV. kerületben – mesélte János, az Evangélikus Hittudományi Egyetemen hallgatója. – Szerintem egy kolesznek több az előnye, mint a hátránya. Azon túl, hogy költséghatékonyabb – egy hónapra 21 ezer forintot kell fizetnem –, egy jó kollégiumba kerülni áldás, hisz meghitt környezetben élhetsz és új barátokat szerezhetsz. A kollégiumban működik menza is, amire érdemes befizetni, hisz így 22 ezer forintból megvan az ebédem, bár hozzáteszem, nem kérek minden napra. De ennyi pénzért biztosan nem lehetne rendes meleg ételt kapni a környéken. Mellé még jön a reggeli és a vacsora ára, ami úgy havi 7-9 ezer forint lehet.

Gyorsétterem vagy menza? Az utóbbival könnyebb spórolni (Fotó: pixabay.com)

János hozzátette, a BKK bérlet havi 3450 forintba kerül, és átlag havi 6-7 ezer forintot fordít a hazautazásra. Ezen felül még ott a jegyzetnyomtatás, a könyvek, a füzetek ára, és természetesen néha költ ő is egy keveset szórakozásra. Így összesítve körülbelül 70 ezer forintba kerül neki az egyetemista élet a fővárosban.

– Én havi 60 ezer forintot fizettem az előző évben az albérletért, amelyben lakon, erre jön még rá a rezsiköltség – mesélte Ádám, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója. – A lakás a XI. kerületben van, egy társsal osztozunk rajta. A vidékiek többsége a spórolás miatt igyekszik lakótársat keresni, a haverjaival vagy a szaktársaival összeköltözni, meg persze azért is tesz így, mert együtt sokkal jobb egy normál méretű albiban, mint egyedül egy kis garzonban. Nem járok haza minden hétvégén, az útiköltség ugyanis vonattal közel 2 ezer forint csak egy odaútra diákkedvezménnyel, online vásárlás esetén. És ezzel még csak a Keletiig jutottam el, onnan még gyalog messzire lenne az albérletem, a havibérlet pedig Budapesten a tömegközlekedési eszközökre a diákoknak 3500 Ft-ba kerül.

Tömegközlekedés nélkül nem megy (Fotó: pixabay.com)

Eddig körülbelül 80-90 ezer forintnál tartunk, erre jön rá az étkezés. Ádám azt mondja, ez jelenti a legkisebb kihívást, ugyanis az iskolák körül a kiszolgáló egységek olyan szinten specializálódtak a tanulók igényeihez, hogy mindenki talál a számára megfelelő enni-és innivalót. Ezek arái pedig nem haladják meg az otthoniakét, sőt, nem ritkán még olcsóbbak is. Tankönyvekre, jegyzetekre szintén nem költ sokat, a legtöbb anyaghoz online is hozzáfér. Azt mondja, a szórakozás viszont drága, egy buli alkalmával simán elillan egy tízes. A fiú hozzátette, egy plusz költsége van még, a kondizás, ami a fővárosban még bérlettel is több mint 20 ezer forintba kerül havonta.

Azt is megkérdeztük a fiataloktól, megpróbálnak-e valahogyan – diákmunkával, nyári munkával – hozzájárulni a költségek fedezéséhez. Róbert úgy tervezi, hogy a közeljövőben matematikakorrepetálást vállal majd, Ádám a nyári szünetben és az itthon töltött hétvégék többségében a családi vállalkozás teendőibe segít be. János az előző félévben az intézmény könyvtárában kapott munkát, Dániel pedig minden nyári szünetét végigdolgozza. Azt mondja, ami nem az életben maradásához kell (edzőtermi bérlet, hambizás, szórakozás), azt a saját pénzéből fizeti meg. Így igyekszik a négy fiú enyhíteni szüleik terhét.

Kiemelt kép forrása. pixabay.com

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.